Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.06.2016.

Predstavljanje knjige Marije Ott Franolić 'Dnevnik ustremljen nedostižnom'
Održava se
07.06.2016. u 19:30h

Predstavljanje knjige Marije Ott Franolić "Dnevnik ustremljen nedostižnom. Svakodnevica u ženskim zapisima" (Disput, 2016) održat će se u utorak 7. lipnja u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Uz autoricu, knjigu će predstaviti Slavenka Drakulić, Andrea Zlatar i Anda Bukvić Pažin.

Znanstvena izvornost ovog djela jest u pokušaju da se književnoteorijski i kulturnohistorijski, uz jasnu feminističku orijentaciju, definira i interpretira žanr osobnih ženskih dnevnika na primjeru dnevnika D. Jarnević i D. Zečević uz komparativnu usporedbu s drugim oglednim dnevnicima svjetske literature (Woolf, Plath, Cvetaeva, Sontag, Kafka, Ballard, Frisch i dr.). Na taj je način usustavila model privatnog dnevnika te odredila njegovo mjesto i sociokulturnu relevantnost u kontekstu europske i hrvatske književnosti te hrvatske kulture općenito. Autorica je pritom afirmirala i interdisciplinarni pristup istraživanju ženskih autobiografskih tekstova te pokazala informiran uvid ne samo u književnoteorijske i književnopovijesne nego i kulturološke, povijesne, političke, pravne, gospodarske i ine informacije i stručnu literaturu. (Iz recenzije Renate Jambrešić Kirin)

Marija Ott Franolić

Dnevnik ustremljen nedostižnom

  • Disput 05/2016.
  • 336 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602562
  • Cijena 120.00 kn

Jedinstven doprinos hrvatskoj znanosti o književnosti. Marina Ott Franolić napisala je sustavnu teorijsku raspravu o žanru dnevnika, te analizu izvornog i još neobjavljenog dnevnika Divne Zečević koji se sastoji od goleme količine materijala: 6.288 rukom pisanih stranica nastalih od 1961. do 2006. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –