Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.10.2021.

Predstavljanje knjige Marije Vinski 'Velik je misterij života'
Održava se
14.10.2021. u 19h

Predstavljanje knjige Marije Vinski Velik je misterij života : Dnevnik 1917-1934. (Disput, 2021), održat će se u četvrtak 14. listopada u 19 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Knjigu će predstaviti: Maša Grdešić, Branimir Janković, priređivačice dnevnika Lucija Bakšić i Magdalena Blažić te urednik Josip Pandurić.

Dnevnik Marije Vinski, pisan od 1917. do 1934, donosi opsežnu životnu priču liječnice intelektualke o borbi za pronalazak vlastitog mjesta pod suncem. Proces je to pažljivo ispisan u osam bilježnica koje pred čitateljima rastvaraju nepregledno prostranstvo različitih misli o tada aktualnim političkim događajima poput Prvoga svjetskog rata, revolucije i raspada Austro-Ugarske Monarhije, baš kao i o osobnoj prilagodbi na novi, poslijeratni svijet.

Marija Vinski rođena je 1899. u današnjoj Ukrajini, u židovskoj obitelji Hollinger. Krajem Prvoga svjetskog rata upisuje studij medicine u Beču koji, s prekidima, završava 1934. godine. Od 1924. živi i radi u Zagrebu kao odgojiteljica dječje skupine koju pohađa i njezin sin Miron Vinski. Držeći predavanja, aktivno sudjeluje u popularizaciji tema iz područja dječjega razvoja. Poslije smrti supruga Rudolfa Vinskog, tipografa i trgovca, 1931. u intelektualnim krugovima produbljuje poznanstvo s Augustom Cesarcem i pridružuje mu se na putu u sovjetsku Rusiju. Nakon povratka pod policijskim je povećalom zbog simpatiziranja ljevičarskih ideja i nastavlja obavljati liječničku profesiju sve do početka Drugoga svjetskog rata. Najvjerojatnije su je ubili ustaše u zagrebačkoj Dotrščini 1941.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –