Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.01.2014.

Predstavljanje knjige Matka Botića 'Igranje proze, pisanje kazališta'
Održava se
29.01.2014.

Predstavljanje knjige Matka Botića "Igranje proze, pisanje kazališta - Scenske prerade hrvatske proze u novijem hrvatskom kazalištu" (Hrvatski centar ITI, 2013) održat će se u srijedu, 29. siječnja u 19 sati u riječkoj knjižara Ribook.

Sudjeluju: Darko Gašparović, Željka Turčinović i Matko Botić.

Razgovor moderira: Marin Lukanović

O knjizi "Igranje proze, pisanje kazališta" Boris Senker napisao je u predgovoru:

Raspravu o jednom malom ali nadasve zanimljivom segmentu našega kazališnog života Matko Botić širi u koncentričnim krugovima na kazalište i kulturu pa njegova knjiga pruža i više od povijesnoga i kritičkog uvida u, ipak središnji, problem odnosa hrvatske pripovjedne proze i hrvatskoga dramskog kazališta. Posebno je pak zanimljiva zaključna dramatizacija analize u kojoj autor, sada ne toliko povjesničar i teoretičar koliko kazališni dramaturg što temi pristupa "iznutra", iz kazališnoga a ne književnog ili književno-kritičkog očišta, glasovitu Freytagovu piramidu, sklopljenu od ekspozicije, uspona, klimaksa, opadanja i katastrofe, primjenjuje na obrađeni korpus dramatizacija/adaptacija te tako domišljato i uvjerljivo poentira svoj rad.

Botićeva priča o scenskim preradama hrvatske proze u novijem hrvatskom kazalištu prekida se s krajem 20. stoljeća. Kazalište ju, međutim, nije prekinulo. Naprotiv, reklo bi se da se trudi dokazati kako je Botićeva tema i dalje aktualna. (...) Priča se nastavlja…

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –