Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.10.2016.

Predstavljanje knjige Želimira Koščeca 'Teme i motivi hrvatske fotografije'
Održava se
11.10.2016. u 19h

Predstavljanje knjige Želimira Koščeca "Teme i motivi hrvatske fotografije" (Meandarmedia, 2016) održat će se u utorak 11. listopada u 19 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti: Sandra Vitaljić, Branko Čegec i Želimir Koščec.

O knjizi:

Danas više nikomu ne pada na pamet da tzv. dokumentarnost Atgetovih fotografija smatra mjerilom vrijednosti. Ma koliko se kritika fotografije čvrsto držala nekih svojih interpretacijskih načela koja gotovo u pravilu opisuju ono što se na slici vidi, malo tko bi fotografiju Miljenka Horvata povezao s poetikom protokonceptualne skupine Gorgona, Franju Pommera s ozračjem bidermajera u Hrvatskoj, Tošu Dabca s Metro-Goldwin-Mayerom ili Mia Vesovića s duhom šezdeset osme. Tu se negdje i krije ključ razumijevanja fotografske slike koju medij proizvodi analognim ili digitalnim automatizmom, bez veze s konceptualizmom, bidermajerom, filmskom industrijom ili šezdeset osmom, odnosno s mnogo širim kontekstom od onog što ga medij može pružiti.

Ovdje se dakle napušta “kužniˮ medij, koji već ozbiljno prijeti zagađenju opće vizualne kulture, a prije negoli se krug dioramskog iluzionizma zatvori, valja preispitati koordinate koje ga određuju. Cilj je ove knjige i njezine opsežne bibliografije da promišljanje o statusu fotografske slike danas obogate još jednim ekološkim prilogom.

Želimir Koščević

Teme i motivi hrvatske fotografije

  • Meandarmedia 10/2016.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789533341200
  • Cijena 129.00 kn

Ovdje se dakle napušta 'kužni' medij, koji već ozbiljno prijeti zagađenju opće vizualne kulture, a prije negoli se krug dioramskog iluzionizma zatvori, valja preispitati koordinate koje ga određuju. Cilj je ove knjige i njezine opsežne bibliografije da promišljanje o statusu fotografske slike danas obogate još jednim ekološkim prilogom.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –