Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.02.2023.

Predstavljanje poetske knjige Leyle Karaca 'Igra s vječnošću'
Održava se
02.03.2023. u 18:30h

Predstavljanje poetske knjige turske autorice Leyle Karaca "Igra s vječnošću" (Shura publikacije, 2022.) održat će se u četvrtak 2. ožujka u 18:30 u Knjižnici M.J. Zagorke u Zagrebu (Krvavi most 2).

O knjizi će govoriti Darija Žilić, prevoditeljica knjige i Shura Dumanić, urednica i izdavačica.

Leyla Karaca književnica je koja živi i radi u Ankari. Autorica je brojnih knjiga za djecu i odrasle. Hrvatsko čitateljstvo moglo je upoznati njezin rad kroz iznimno simbolistički snažan roman "Nebo u tvom srcu", potom roman „Vučja usta“, te uz još neke naslove za djecu. Knjiga "Igra s vječnošću" je prvi prijevod poezije Leyle Karaca na hrvatski jezik. Riječ je o doista posebnoj poeziji, jer autorica nam nudi uvide u bogatu duhovnost sufizma i islamske literature. 

Za razliku od suvremenih autora i autorica iz Turske koji su inspirirani europskim kulturnim nasljeđem, Karaca nas uvodi u ezoteričku i mističnu poeziju u kojoj se govori i o metafizici, odnosu prema Allahu, ali isto tako i o unutrašnjim svjetovima i o strepnjama suvremene  žene. Stoga nije slučajno da autorica unosi pojmove iz psihijatrije, iz klinika za uljepšavanje tijela, jer sav taj svijet žene odvija se u oblicima opresije, nemira, zbog koje se lirska junakinja povlači i ulazi u vlastiti svijet jastva koje traži novu dubinu i smisao vlastitog postojanja. U knjizi nalazimo i lirsko i epsko, frenetični ritam, bogatu metaforiku koja je inspirirana vjerskim i mističnim knjigama, čak nalazimo i biblijsku metaforiku. (Darija Žilić)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –