Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.03.2019.

Predstavljanje slikovnice 'Bijela mačka' te otvorenje izložbe ilustracija Hane Vrca
Održava se
12.03.2019. u 19h

Predstavljanje slikovnice "Bijela mačka" te otvorenje izložbe ilustracija što ih je za ovo izdanje Malih zvona izradila mlada umjetnica Hana Vrca, održat će se u utorak 12. ožujka u 19 sati u Kabinetu Malih zvona u Savskoj 28 (pasaž Cibone, Zagreb).

Hana Vrca je u ilustrirala i "Tri priče iz Priče nad pričama" kao dio strategije kojom nakladnik Mala zvona otvara prostor novim domaćim imenima u području ilustracije. O slikovnici će govoriti Lidija Dujić i Sanja Lovrenčić.

Predložak za ovu slikovnicu jedna je klasična, ali kod nas nepoznata bajka. Pažljiv čitatelj u njoj će naći neke poznate motive: ponešto podsjeća na „Ljepoticu i zvijer“,  ponešto na „Matovilku“. No „Bijela Mačka“ prethodi objema spomenutim pričama. Njena autorica Marie-Catherine d'Aulnoy živjela je u drugoj polovici 17. stoljeća i napisala je prvu umjetničku bajku na francuskom jeziku, potaknuvši tako modu pripovijedanja bajki među francuskim plemkinjama; vrijedi napomenuti da te pripovijesti, kao ni one starijih talijanskih autora, nisu bile namijenjene djeci. Gospođa d'Aulnoy objavila je dvije zbirke samostalnih bajki, koje su joj donijele slavu i mnoštvo čitatelja. Premda su postupno pale u zaborav, njene su pripovijesti, među kojima se "Bijela Mačka" smatra jednom od najuspjelijih, bile važna karika u razvoju europske umjetničke bajke; tijekom stoljeća doživjele su brojna izdanja te i danas slove kao remekdjela svoje književne vrste. Za ovo izdanje izvorni je tekst malo skraćen i diskretno prilagođen mlađoj publici. Dobro poznati motivi, poput kralja koji šalje svoja tri sina u potragu za čudesnim bićima i predmetima ili pak začarane kraljevne, ali i originalan, slikovit i zabavan svijet mačjeg dvora zacijelo će učiniti ovu slikovnicu omiljenim štivom svih onih koji rado čitaju bajke.

Tekst je s francuskog prevela Sanja Lovrenčić.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –