Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.01.2019.

Predstavljanje stote knjige Pavla Pavličića 'Bakrene sove'
Održava se
17.01.2019. u 18h

Predstavljanje stote knjige Pavla Pavličića "Bakrene sove" i drugog kola izabranih djela u izdanju Mozaika knjiga, održat će se u četvrtak 17. siječnja u 18 sati u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu (Trg bana Josipa Jelačića 7/I).

Uz autora na promociji sudjeluju: Julijana Matanović, Zlatko Kramarić, Anja Šovagović Despot i Zoran Maljković.
 
U svojoj stotoj knjizi Pavao Pavličić ponovo se vraća žanru koji ga je – romanom "Večernji akt" – ujedno i proslavio, a to je fantastika. Baš kao i slavnom prethodniku i u novom romanu autor u napetoj priči pripovijeda o čovjekovoj vječnoj želji za vlašću i moći i odgovara na pitanje trebamo li dobiti sve ono o čemu cijeli život maštamo i što želimo.

"Bakrene sove" fantastični je triler o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji. U zgradi Državnog arhiva konzervatori otkrivaju tajnu sobu, a u njoj crteže na kojima je netko – još na međi XIX. i XX. stoljeća – prikazao vedute današnjega Zagreba, sa svim zgradama koje su nastale u najnovije vrijeme. Pokazat će se i da su se izračuni – koje junaci priče također pronalaze – najprije ticali umjetnosti, potom povijesti i politike, a na kraju i samih fizikalnih fenomena. U Zagrebu je postojalo tajno društvo koje se time bavilo, a njegovi članovi bile su i osobe koje su u hrvatskom javnom životu ostavile znatnoga traga (one je crteže, recimo, izradio Vlaho Bukovac). Društvo je bilo aktivno u posljednjih stotinjak godina, a nije isključeno da i dalje postoji. U napetoj priči dotiču se – na literaran način – mnoga dalekosežna svjetonazorska pitanja.

Pavao Pavličić

Bakrene sove

  • Mozaik knjiga 10/2018.
  • 360 str., meki uvez
  • ISBN 9789531424295
  • Cijena 99.00 kn

U 'Bakrenim sovama' Pavao Pavličić ponovo se vraća žanru koji ga je – romanom 'Večernji akt' – ujedno i proslavio (Ninova nagrada 1981.), a to je fantastika. Baš kao i slavnom prethodniku i u novom romanu autor u napetoj priči pripovijeda o čovjekovoj vječnoj želji za vlašću i moći i odgovara na pitanje trebamo li dobiti sve ono o čemu cijeli život maštamo i što želimo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –