Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.11.2007.

Predstavljanje trilogije Tomislava Marijana Bilosnića
Održava se
13.11.2007.

U sklopu izložbe 'Dalmatinska zagora - nepoznata zemlja', koja se do 18. studenog održava u Klovićevim dvorima u Zagrebu, održati će se predstavljanje knjiga Tomislava Marijana Bilosnića: "Stara Liburnija", "V Hrvateh" i "Hrvatski knezovi i kraljevi".    

O KNJIGAMA ĆE GOVORITI:

akademik Josip Bratulić,
akademik Aleksandar Stipčević,
prof. Ðuro Vidmarović, povjesničar i književnik ,
Stipe Čuić, predsjednik DHK i
Ante Sorić, dipl. iur., dugogodišnji ravnatelj Klovićevih dvora.  


Riječ je o trilogiji koja broji gotovo tisuću stranica hrvatske povijesti u pričama, lucidnim povijesnim medaljonima. Središnja Bilosnićeva teza sve tri knjige jest - oživjeti tisućljetni kulturni prostor Ravnih kotara i Bukovice, zapravo prostor omeđen rijekama Krkom i Zrmanjom, odnosno Cetinom, područje na kojem je u kontinuitetu cvala kultura, razvijala se civilizacija od kamenoga doba do prodiranja Turaka u hrvatske zemlje.  

U prvoj knjizi "Stara Liburnija" autor govori o prapovijesnoj kulturi na području Kotara, s posebnom se pažnjom osvrćući na danilsku kulturu te istražene i neistražene gradine, kojih je do sada poznato više od šest stotina. Najintrigantniji dio knjige čine povjesnice o počecima kršćanstva na hrvatskim prostorima i spomenicima zanimljiva ranokršćanskoga doba. U sljedećoj knjizi Bilosnić problematizira uvijek aktualnu temu etnogeneze Hrvata i legende o samom postanku hrvatskoga naroda. Treća knjiga, kapitalno djelo ovoga ciklusa, opisuje razvoj hrvatske države - od kneževine do kraljevine na prostoru između dva kraljevska grada - Nina i Knina.  


Tomislav Marijan Bilosnić (1947.) živi i radi u Zadru. Do sada je objavio šezdesetak knjiga lirike, proze, romana, knjiga za djecu, feljtona, književnih kritika. Uz predani književni rad jednako se strastveno bavi slikarstvom i umjetničkom fotografijom. Već niz godina piše popularno-znanstvene tekstove o hrvatskoj mitologiji, posebice o Ravnim kotarima i otocima zadarskog arhipelaga. Njegovi su tekstovi proširili spoznaju i svijest o hrvatskoj baštini i kulturi, te je jedan od snažnijih boraca protiv zaborava hrvatske kulture i baštine.  


Predstavljanje će se održati u utorak, 13. studenog 2007., u 17 sati, u Galeriji Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb.  
  

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –