Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.01.2010.

Predstavljanje zbornika 'Izazov tradicijske kulture'

Predstavljanje zbornika "Izazov tradicijske kulture: Svečani zbornik za Zoricu Vitez" (Institut za etnologiju i folkloristiku, 2009.), održat će se u petak, 29. siječnja 2010., s početkom u 12 sati, u Histrionskom domu u Zagrebu (Ilica 90).

O knjizi i slavljenici govorit će dr. sc. Ivan Lozica, ravnatelj Instituta, urednice knjige dr. sc. Naila Ceribašić i dr. sc. Ljiljana Marks te akademik Josip Bratulić.

Zorica Vitez je iznimno svestrana znanstvenica. Mnogo je pridonijela hrvatskoj etnologiji, razumijevanju kulture u njezinu širokom smislu i pojavnostima te primjeni i popularizaciji etnoloških i folklorističkih znanja. Autorica je znanstvenih monografija o tradicijskim oblicima nevjenčanog braka (1975.), znamenjima smrti (1988.) i hrvatskim svadbenim običajima (2003.), brojnih studija o običajima životnog i godišnjeg ciklusa u različitim hrvatskim regijama, predmetu i metodama etnoloških istraživanja, javnoj praksi folklora, suvremenom dječjem folkloru te drugim etnološkim i folklorističkim temama.

Suurednica je kapitalnog sintetičkog djela 'Hrvatska tradicijska kultura: Na razmeđu svjetova i epoha objavljenog na hrvatskom, engleskom i španjolskom (2000., 2001., 2004., 2007.), ravnateljica Međunarodne smotre folklora, autorica niza velikih etnografskih izložbi, urednica serije nosača zvuka i slike te scenaristica etnografskih filmova. Kao ravnateljica Instituta za etnologiju i folkloristiku (1986.–1999.) i dodatno je utjecala na mjesto i ulogu etnologije u hrvatskome društvu.

Širina njezinih interesa, znanstvena znatiželja i stalna upitanost o polazištima istraživačkog i primijenjenog rada očituju se i u ovome zborniku, priređenom u povodu njezina 70. rođendana.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –