Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.06.2020.

Predstavljen projekt audio knjige: Čitajte slušanjem!

Nikola Mihaljević, Dinko Mihovilović, Goran Grgić, Mustafa Topčagić, Renata Cisar i Sandra Pocrnić Mlakar (Foto: Ivan Mihaljević)

Na konferenciji za tisak u zagrebačkom bistrou Veganšpek, predstavljen je inovativni projekt namijenjen izdavanju audio knjiga, čiji su autori Renata Cisar i Mustafa Topčagić.

Prisutnim novinarima i potencijalnim investitorima, uz prigodne zalogajčiće i čašicu vina Najman, prezentirana je pilot snimka na kojoj glumac Goran Grgić čita ulomak iz romana Krletka od mora mladog autora Dinka Mihovilovića, koju možete poslušati ovdje. Predstavljanju su još nazočili nakladnica Sandra Pocrnić Mlakar (Beletra) i producent Nikola Mihaljević (Unimedia).

"Dugi niz godina na našem portalu Fama pratimo zbivanja iz svijeta književne umjetnosti, a ovim projektom želimo pridonijeti promicanju kulture čitanja i popularizaciji knjiga te ih učiniti dostupnijim na jedan drugačiji način", rekla je na početku promocije Renata Cisar.

"Projekt Audio knjige pozitivna je posljedica corona timea", dodao je Mustafa Topčagić. "Ljudi su tada počeli više čitati knjige, ali su se počeli otvarati novi vidovi elektroničke komunikacije: online prijenosi kazališnih predstava i koncerata, emitiranje filmova... Malo smo porazmislili o svemu i palo nam je na pamet kako kod nas nedostaje audio knjiga".

Odlučili su napraviti pilot snimku, koju bi predstavili medijima i sponzorima. Prekretnica se dogodila kad su na Facebooku čuli kako glumac Goran Grgić recitira pjesmu Tina Ujevića Pobratimstvo lica u svemiru. Svidjela im se interpretacija, javili su mu se i kratko objasnili ideju koja mu se odmah svidjela. Potom su ideju predstavili nakladnici Sandri Pocrnić Mlakar, u čijem im se katalogu izdanja zanimljivim učinio roman Dinka Mihovilovića Krletka od mora. S njima su se brzo dogovorili, a sljedeći korak bila je organizacija snimanja koju su povjerili producentu Nikoli Mihaljeviću (Unimedia).

Foto: Ivan Pondelak

"Audio knjige namjeravamo plasirati u knjižnice, razne kulturne institucije, škole, udruge slijepih i slabovidnih, ali ih ponuditi i turističkim zajednicama, agencijama, prijevoznicima... Mjesta gdje će se moći nabaviti na CD-u su knjižare, pošte i kiosci, a online preko mobilne aplikacije i downloadom s web shopa. Osim mladih hrvatskih autora, planiramo objaviti književne klasike Zagreba i okolice, hrvatske pisce iz BiH te sve ono za što procijenimo da postoji interes", istaknuli su autori projekta, napomenuvši da su otvoreni za suradnju i s velikim izdavačima koji bi imali motiva uključiti se u projekt.

"Zbog složenosti produkcije snimali bismo jedan po jedan naslov. Za potporu ćemo se obratiti i Ministarstvu kulture, a kao model financiranja planiramo i crowdfunding kampanju. Računamo i na sponzore poput većih vinarija i proizvođača te distributera kave, kojima može biti u interesu promocija vezana uz audio knjige", zaključio je Topčagić.

– Povezani sadržaj –

Najava • 17.11.2009.

Tu dodaj najavu

– Pretraži sve članke –