Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: PROMO • 05.11.2020.

Proglašenje šireg izbora od 14 naslova u konkurenciji za 4. književnu nagradu Fric
Održava se
05.11.2020. u 20h

Nagrada Fric, foto: 24sata

Za otprilike dva i pol mjeseca, u siječnju 2021. godine, po četvrti put bit će dodijeljena književna nagrada Fric za najbolju proznu neprevedenu knjigu premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2019. – 30. lipnja 2020. Nagrada Fric dobitniku dodjeljuje i značajna financijska sredstva, a donosi i ulazak u društvo nagrađivanih autora/ica, te medijski i marketinški poguranac za knjigu.

I u pandemijskoj 2020. godini Nagrada Fric drži se svog rasporeda, po kojem se kandidati prijavljuju do 1. rujna 2020. godine, nakon čega se utvrđuje valjanost kandidatura, i konačno dobiva popis naslova koji konkuriraju. Ove godine u početnoj konkurenciji bilo je više od 50 naslova i tim veći izazov za žiri koji ih selektira u dva kruga, pa konačno dodjeljuje nagradu. 

Za razliku od pretežitog broja drugih književnih nagrada, žiri Nagrade Fric čine kompetentni čitatelji koji su ostvarili vrhunske rezultate u svojim disciplinama. Ove godine to su: Biljana Romić (predsjednica), Vesna Degoricija, Jagna Pogačnik, Vlado Martek, Hrvoje Klasić i Igor Vikić.

Prijašnjih se godina u prvom krugu odabiralo 13 kandidata, no ove godine je žiri odlučio, zbog istog broja glasova, da širi izbor čini 14 naslova
 

5.11.2020. u 20h - Knjižara Fraktura: Proglašenje 14 naslova koji ulaze u širi izbor

Sve o tim naslovima moći ćete čitati idućih dana u izdanjima 24 sata i Expressa, posebno u Bestbooku od 6. studenog, koji je većim dijelom posvećen Nagradi Fric. Sav taj simbolički kapital je još jedna osobitost nagrade Fric - uočljivost knjige i autora raste već i samim uvrštenjem u širi izbor Nagrade.

Ove godine proglašenje naslova koji ulaze u širi izbor bit će fizički održano u knjižari Frakture, i to u četvrtak 5. studenog od 20 h, uz prijenos uživo na stranici 24 sata i Facebook stranici Nagrade Fric. U programu sudjeluju Biljana Romić, predsjednica žirija, Jagna Pogačnik, članica žirija i Kruno Lokotar, koordinator nagrade.

Proglašenje šest naslova koji će ući u uži izbor Nagrade Fric planiran je za početak prosinca, kad bi se trebao održati Sa(n)jam knjige u Puli. Ime četvrtog dobitnika/ce, nakon Damira Karakaša za „Sjećanje šume“, Jurice Pavičića za „Crvenu vodu“ i Darka Cvijetića za „Schindlerov lift“ doznat ćemo početkom 2021. godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –