Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.09.2019.

Promocija i izložba - Zapisi veselog filozofa
Održava se
26.09.2019. u 18h

U izdanju ugledne sarajevske izdavačke kuće Art Rabic objavljena je knjiga Zapisi veselog filozofa. Ovo je kratka povijest filozofije, ispričana kroz niz anegdota i šala, a rezultat je dva različita nastojanja: Predraga Fincija kao autora teksta i grafičarke i likovne umjetnice Amele Hadžimejlić. Kada je Predrag Finci napisao tekst o „veselom filozofu“, šaljivu, pomalo nadrealna „povijest filozofije“, zamolio je Amelu da mu pomogne u dotjerivanju nekih vizualnih detalja, a onda je ona, kad je pročitala tekst, naslikala svoje komentare, malo po malo napravila svoju izložbu u imaginarnom prostoru, navedenim filozofima dodala njihove „jastuke“. Tako je ova knjiga postala sprega riječi i lika, teksta i oblika, kazivanje i pokazivanje, prezentiranje i reprezentiranje. Sprega Predragovog tkanja tekst i Amelinih „slikovnih zapisa“. Ovo je, dakle, istodobno knjiga i izložba slika. 

Djelo je dijalog dva različita načina artikuliranja i dva različita medija. Na dva različita načina ispričana ista priča. Knjiga Zapisi veselog filozofa napisana je jednostavno, duhovito, čita se lako, slike u knjizi su upečatljive i originalne, a njeni autori su osobe različitih stvaralačkih pristupa, profesija, generacija, polova i mjesta stanovanja, a oboje iz Sarajeva. Rezultat njihove suradnje je ova u svakom pogledu jedinstvena knjiga pronicljivog humora, britke misli i likovne ljepote. (penbih.ba)

Ilustracija: Amela Hadžimejlić

Zapisi veselog filozofa gostuju u Zagrebu, Promocija novih knjiga Predraga Fincija (London) i izložba slika Amele Hadžimejlić (Sarajevo) održat će se u četvrtak, 26. 9. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Sudjeluju: Goran Sunajko, Dubravka Lejlić Pozderac, Goran Mikulić, Amela Hadžimejlić i Predrag Finci.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –