Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 22.01.2007.

Promocija knjige : GALEB AV AV
Održava se
24.01.2007.

Promocija knjige za djecu «GALEB AV AV» Predraga Raosa, u izdanju Mozaika knjiga, održati će se u srijedu, 24. siječnja 2006. u 12:00 sati u prostorima Hrvatskog centra za dječju knjigu, Knjižnice grada Zagreba, Starčevićev trg 4, Zagreb. Svojom petnaestom knjigom, Raos se s četrnaest priča (trinaest proznih i jednom u stihovima), vraća svom početku – pričama za djecu.

Knjigu će predstaviti:
gđa. Ranka Javor, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, g. Ivan Kožarić, akademik, g. Davor Uskoković, i sam autor g. Predrag Raos

O KNJIZI:

Svojom petnaestom knjigom, Raos se s četrnaest priča (trinaest proznih i jednom u stihovima), vraća svom početku – pričama za djecu. Pričama u kojima je «Priča o dugi» samo jedna od četrnaest duginih (Raosovih) boja. Svaka je od tih priča svijet za sebe, i bude li čitatelj u njima tražio zajedničku nit, ta će zajednička nit biti samo to – da je svaka od tih priča svijet za sebe.

Od ironije do patetike, od divlje radosti do mudre tuge, Raos nas vodi kroz divlji vrtlog koji se zove život. Život ljudi, život životinja, život čitavog svemira. Pod blistavim okom duge.

O AUTORU:

Predrag Raos rodio se 1951. u Zagrebu, gdje je 1975. i diplomirao kemiju na PMF-u, ali se nikada nije profesionalno bavio strukom. Odvuklo ga je, naime, pisanje. Prve su mu priče bile upravo priče za djecu, a prva među njima («Miško i Marsijanci»), znatno prerađena, ušla je i u ovu knjigu. Osim njih objavio je još stotine priča, romana, feljtona, radiodrama, pjesama, polemika, stripova, kozerija i intervjua. Spomenimo samo one najvažnije: «22.rujna», roman o jednom maturalcu; futuristički roman «Brodolom kod Thule»; SF romane «Mnogo vike nizašto», «Nul effort» i «Mayering»; ironični krimić «Ubijte Hamleta!»; romane za djecu «Doživljaji Supermačka Cicija kraljevskog muholovca»... i «Od rata do zvijezda»; zbirku priča «Ta današnja smradež».

Predrag Raos dobitnik je nagrade Marin Držić za libreto za mjuzikl «U životu sve je igra» te scenski monolog «Zdrav razum». Hrvatsku SF nagradu Sfera autor je dobio više puta: 1986. za roman «Mnogo vike nizašto», 1989. priču «Škorpion na jeziku», 1991. za roman «Nul effort» te 1997. za roman «Od rata do zvijezda».

Uz pisanje intenzivno se bavi i prevođenjem, znanstvenim radom i pronalazaštvom. Upravo za tisak priprema čak šest romana (Romeo i Trnoružica, Rat protiv žlijezda! I dr.), a radi na njih još dvadesetak. I kako sam kaže: «Ne pije, ne puši i ne drogira se, jer mu je život lijep i bez toga.»

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –