Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.12.2022.

Promocija romana 'Ako prođe, prođe' Mihaele Erceg – Mihe
Održava se
20.12.2022. u 18h

Promocija romana "Ako prođe, prođe" splitske autorice Mihaele Erceg – Mihe (Beletra, 2022.) održat će se u utorak, 20. prosinca u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

Razgovor s autoricom vodit će Tomislav Primorac, jedan od najboljih hrvatskih stand-up komičara, a u pripremi je i mala Božićnu igra za sve posetitelje.

U maniri ponajboljih dalmatinskih književnih pripovjedač(ic)a novijeg doba, Mihaela Erceg sklopila je gorko humorni roman o životnoj prekretnici dvojice simpatičnih splitskih luzera. Mirjan i Filjo, suvlasnici beznadno neuspješnog servisa za popravak računala i mobitela, iz čista se mira nađu u vrzinu kolu ozbiljnoga kriminala iz kojega se izlazi jedino – još ozbiljnijim. Nijedan od njih tome nije vičan, ali nemaju drugog rješenja” – napisao je Renato Baretić u svojoj recenziji prvog romana Mihaele Erceg – Mihe, karikaturistice koja dnevnim crtežom nasmijava publiku najtiražnije hrvatske novine „24 sata“, te koja je prošle godine objavila „Knjigu godine“, svoju prvu knjigu karikatura. 

Kako sve započinje jednom kartaškom partijom previše, tako je i cijeli roman snažno obilježen tom famoznom briškulom, nastavlja Baretić: svako od tridesetak kratkih poglavlja obilježeno je (i unaprijed najavljeno) nekim od pravila te neobične igre u kojoj glasne dijaloške stanke između dvaju krugova često potraju i dvostruko duže od samog igranja. 

Vodviljska fabula o dvojici antijunaka koji se susreću s brojnim peripetijama u bizarnim realitetima današnjice. (…) Djelo je istodobno protkano mediteranskim štihom koji se ponajviše očituje u dijalozima koji vješto oslikavaju turobnost, depresiju, ali istovremeno duh optimizma, koji se nadvija nad splitskom regijom danas. (Nikša Sviličić)

O Mihi:

Knjiga godine Erceg – Mihe Mihaela

Mihaela Erceg – Mihe (Split, 28. listopada 1997.) hrvatska je ilustratorica, autorica stripova, animatorica i spisateljica specifična po svom humorističnom stilu izražavanja.

U Splitu je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u lipnju 2022. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb stekla titulu magistre animiranog filma i novih medija. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU). Trenutno surađuje s američkim producentskim parom na kreiranju i animaciji pilot epizoda animiranih serijala, a projekt „Salty Banana" je na „Cartoon springboardu", europskom predstavljanju mladih talenata u animaciji, u listopadu u Madridu izazvao ogromno zanimanje. Portal "Cartoon Brew" je njezin nastup proglasio najinteresantnijim i najzabavnijim u konkurenciji 24 pitcha. 

Izložba karikatura i kalendar „Di si bija ’21?" obišli su brojne gradove u Hrvatskoj, a 2020. počinje objavljivati dnevnu strip rubriku „Na Dobro Van Doša" na portalu Dalmacija Danas. U listopadu 2021. objavila je knjigu dnevnih strip-karikatura "Knjiga godine : Di si bija ovih dana", a od ožujka 2022. godine u najtiražnijem hrvatskom dnevnom listu „24 sata" crta karikature pod nazivom "iŠtorija" u kojima na duhovit način spaja događaje iz povijesti sa suvremenim životom. Jedna je od svega četiri dnevno portalna hrvatska karikaturista. 

Izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama te ilustrirala više knjiga. Osvojila je nagradu Splitski pupoljak (2016.), diplomu za scenarij na Balkanskoj smotri mladih strip autora (Leskovac, Srbija, 2019.), posebno priznanje na Međunarodnim danima animacije u Zagrebu (2019.) i nagradu Jutarnjeg lista za najbolju hrvatsku karikaturisticu (2019.). „Ako prođe prođe" prvi je njezin roman. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –