Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 28.05.2014.

Prvi Festival povijesti Kliofest 2014.
Održava se
03.06.2014.

U Zagrebu se od 3. – 7. lipnja 2014. godine po prvi puta održava Festival povijesti Kliofest 2014. S ciljem popularizacije povijesne znanosti na Kliofestu će se održati šest okruglih stolova i niz promocija knjiga, tribina, radionica i predavanja.

Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će se održati i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, izložba oružja te filmski program.

Program se odvija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Hrvatskom državnom arhivu i Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu te Art-kinu Grič. Svečanost otvorenja Festivala održat će se u utorak, 3. lipnja s početkom u 11,30 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Festivalu nazvanome prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost na polju historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim važnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu te tijekom nekoliko dana povijest postaviti u žižu kulturnih događanja...

Tijekom Festivala povijesti Kliofest 2014. posjetitelji će u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu moći pogledati izložbu oružja i opreme iz Muzeja seljačkih buna iz Gornje Stubice, koju je priredila viša kustosica Vlatka Filipčić Maligec.

Projekcije filmova s povijesnom tematikom, uz uvodno slovo Daniela Rafaelića, mogu se pogledati u Art-kinu Grič, svakoga dana tijekom trajanja festivala s početkom u 20,30 sati (ulaz slobodan).

Tijekom Festivala održat će se i prigodni sajam knjiga s tematikom povijesti i srodnih struka. Na sajmu će sudjelovati tridesetak hrvatskih nakladnika.

Organizatori: Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Zajednica nakladnika i knjižara i Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA.

Opširnije na: www.kliofest.org

– Kliofest 2014. - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –