Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.05.2015.

Uskoro drugi Festival povijesti – Kliofest
Održava se
12.-16.05.2015.

U Zagrebu će se od 12. do 16. svibnja održati drugi Festival povijesti – Kliofest.
Svečano otvorenje održat će se u utorak, 12. svibnja s početkom u 11,30 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Festivalu nazvanome prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost na polju historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim važnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom  društvu te tijekom  nekoliko  dana  povijest postaviti  u  žižu  kulturnih događanja...

Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i
nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, izložba o kuhanju u prošlosti te filmski program. Na festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva.

Tridesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz povijesne i srodnih znanosti. Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene.

Tijekom Kliofesta bit će postavljena izložba "Od ognjišta do prostrtog stola", na kojoj će posjetitelji moći razgledati kuhinjski pribor i posuđe iz fundusa Muzeja seljačkih buna i privatnih zbirki. Autorica je muzejska savjetnica Vlatka Filipčić Maligec.

U večernjim satima od utorka do petka (12.-15. svibnja) bit će prikazani povijesni
filmovi po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića. Budući da je broj mjesta u
dvorani za projekcije ograničen, ulaznice za predstave moći će se preuzeti na štandu Kliofesta.

Organizatori: Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA.

– Kliofest 2015. program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –