Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.09.2013.

Prvi LitLink književni festival u Puli, Rijeci i Zagrebu
Održava se
26.09.2013.

Prvi LitLink književni festival, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, održat će se od 26. do 28. rujna u Puli, Rijeci i Zagrebu.
Zemlja partner Festivala je SAD, a na Festivalu gostuju američki i hrvatski pisci, urednici i izdavači s američke neovisne scene.

Za razliku od većine domaćih festivala, "Književna karika" ili "LitLink festival" teži dugoročnim efektima u plasmanu hrvatske književnosti na strane jezike.

Nastojeći povezati hrvatsku i američku književnu scenu, uz neizostavna predstavljanje stranih i domaćih autora, Festival se usmjerava i na promociju domaće književne scene kod stranih urednika i izdavača, u ovom slučaju američkih.

Na čitanjima u tri grada (Pula, Rijeka, Zagreb) domaća će publika imati prilike otkriti iznimno zanimljive, dosad neprevedene autore, a značajan broj hrvatskih autora predstavit će svoj rad, kako publici, tako i zainteresiranim stranim gostima.

Na Festivalu gostuju domaći: Slađana Bukovac, Neven Ušumović. Vladimir Stojsavljević, Drago Orlić, Tea Tulić, Bekim Sejranović, Gordan Nuhanović, Nikola Petković, Vedrana Rudan, Drago Glamuzina, Renato Baretić, Damir Karakaš, Marinko Koščec, Vlado Bulić, Sibila Petlevski, Zoran Ferić;

i inozemni gosti: Buzz Poole, Tao Lin, Heidi Julavits, Richard Nash, James Hopkin, Ernesto Estrella, Elianna Kan, John O’Brien i Gaston Bellemare.


PROGRAM:

26.9., PULA

20,00 – 22,30 Galerija Makina
Čitaju: Buzz Poole, Slađana Bukovac, Tao Lin, Neven Ušumović, Heidi Julavits, Vladimir Stojsavljević, Ernesto Estrella, Drago Orlić

27.9., RIJEKA

14,30 - 15,30 Knjižnica Viškovo, Marinići 9
Američka i hrvatska neovisna književna scena
Sudjeluju: Buzz Poole, Elianna Kan, Tea Tulić, Nikola Petković

16,00 – 16,45 Sveučilišna knjižnica, Američki kutak

Biti pisac u SAD-u: Iskustvo objavljivanja američkih i stranih autora u SAD-u
Sudjeluju: Elianna Kan, Ernesto Estrella

20,30 – 23,00 Zvjezdarnica
Gaston Bellemare – predavanje: Što je festival
Čitaju: Tea Tulić, Tao Lin, Bekim Sejranović, Buzz Poole, Drago Glamuzina, Heidi Julavits, Nikola Petković, Ernesto Estrella, Vedrana Rudan

28.9., ZAGREB

14,00 -14,45 Bogdan Ogrizović, Američki kutak
Publishing Perspectives
Sudjeluju: Buzz Poole, Elianna Kan
 
18,00 – 23,00 Kino Grič
18h – Richard Nash: Budućnost knjige i izdavaštva
19h – John O’Brien, Elianna Kan, Heidi Julavits, Buzz Poole, Gaston Bellemare – Književno-izdavačka scena i prijevodi u Americi
20h – čitaju: Renato Baretić, Tao Lin, Damir Karakaš, James Hopkin, Marinko Koščec, Buzz Poole, Vlado Bulić, Heidi Julavits, Zoran Ferić, Ernesto Estrella…

Više o gostima:


Richard Nash
(SAD) inovativni je urednik/izdavač i neka vrsta futurologa u svijetu izdavaštva. Od neovisnog Soft Skull Pressa, gdje je bio urednik od 2001. do 2009,  stvorio je kultnog izdavača njujorške scene, lansirajući nova imena – a za svoj rad dobio je od Udruženja američkih izdavača Nagradu za kreativnost u neovisnom nakladništvu 2005. Uz to, Richard Nash jedna je od najcitiranijih osoba u Americi po pitanju budućnosti izdavaštva i knjige, o čemu će i govoriti u Zagrebu.

Heidi Julavits (SAD) autorica je četiri romana (The Mineral Palace, 2000, The Effect of Living Backwards, 2003, The Uses of Enchantment, 2006, The Vanishers, 2012) koji su joj donijeli reputaciju kod kritike, kao i značajnu publiku. Njezine kratke priče i eseji objavljivani su u časopisima Harper's, Esquire, New York Magazine, The New York Times… Urednica je u već famoznom književnom-i-šire časopisu The Believer (reputacija "mlađeg New Yorkera") iz San Francisca, najutjecajnijem književnom glasilu mlađe-srednje generacije.

Tao Lin (SAD) autor je sedam knjiga i po mnogima najsignifikantniji američki mlađi pisac. Tao Lin ima književno-medijsku (internetsku) auru poput Bret Eastona Ellisa na koncu osamdesetih. Lin je često nazivan glavnim „piscem generacije“ rođene osamdesetih (r. 1983.), no neki ga kritičari već brane od generacijskog predznaka i uspoređuju s klasicima. Osnovao je i neovisnu izdavačku etiketu Muumuu House – New York.

John O’Brien (SAD) poznati je urednik i izdavač koji je 1984. u Chicagu pokrenuo izdavačku kuću Dalkey Archive Press s ciljem objavljivanja književnosti koja nije u fokusu industrije, a od tada je Dalkey stasao u instituciju i jednog od najvažnijih američkih promotora europskih autora . Dalkey je 2009. pokrenuo i ediciju Best European Fiction, godišnju antologiju europske kratke priče.    

Buzz Poole (SAD) je insajder njujorške scene, pisac i urednik u neovisnoj kući Black Ballon Publishing. Autor je knjige priča I Like to Keep My Troubles on the Windy Side of Things i esejističke knjige Madonna of the Toast. Suradnik je brojnih časopisa, poput Imprint magazina, The Believera i The Village Voicea.

Elianna Kan
(SAD) radi u časopisu The American Reader iz New Yorka – koji izlazi on-line i kao tiskani mjesečnik – gdje je urednica za prijevode, te dolazi na LitLink festival s namjerom istraživanja hrvatske književne scene.  

Ernesto Estrella (Španjolska) je španjolsko-američki pjesnik kojeg treba vidjeti i čuti na pozornici. Njegovi dojmljivi pjesnički nastupi istražuju poetske mogućnosti glasa. Između 2007. i 2011.  predavao je suvremenu poeziju na Yale University. Živi na relaciji Grenada-Berlin-New York.

James Hopkin (Velika Britanija) je pisac i putopisac iz Manchestera, suradnik The Guardiana i drugih engleskih novina, gdje je objavio veći broj putopisno-reportažnih članaka o hrvatskim gradovima i otocima, ne zaobilazeći kulturu i književnost. Objavio je zapažen roman Winter Under Water (2007). Njegove kratke priče dalmatinske inspiracije (‘A Dalmatian Trilogy') emitirane su na radiju BBC 4 u siječnju 2012.

Gaston Bellemare (Kanada) je kanadski izdavač poezije i organizator velikog pjesničkog festivala International Poetry Festival (Festival International de la Poésie) u Trois-Rivičres, Kanada, koji svake godine ugošćava stotinjak pjesnika s raznih kontinenata. Suosnivač je Écrits des Forges, nakladnika poezije, koji je od sedamdesetih objavio preko tisuću pjesničkih naslova. Dolazi u Hrvatsku da se upozna s pjesničkom scenom.

– LitLink festival –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –