Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.11.2022.

Razgovor o knjizi 'Gospodar pčela' Luke Ivkovića
Održava se
15.11.2022. u 19h

Umjetnička organizacija Maximum poziva na susret s Lukom Ivkovićem i razgovor o knjizi pjesama "Gospodar Pčela" (Treći Trg, 2022.) nagrađenoj na regionalnom natječaju Trećeg Trga i Beogradskog festivala poezije i knjige, za autore mlađe od 35 godina. Susret će se održati u utorak 15. studenog u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2, Zagreb)

Sudjeluju: Luka Ivković, Neva Lukić i Ivan Herceg

Predstavljanjem nagrađenog rukopisa u Zagrebu nastoje se barem djelomično nadići barijere disfunkcionalne distribucije knjiga unutar regije, te podcrtati činjenica da knjige izdane u Srbiji nisu dostupne u Hrvatskoj čak ni kada je riječ o nagrađenim hrvatskim autorima.

O zbirci:

U dobu koje se nemaštovito naziva i “postmodernim”, vremenu kad poezija nastaje na društvenim mrežama, a jezik se svodi na izravne, kratke i što sažetije strukture, ova knjiga poezije izrazito mladoga autora stiže kao bljesak, trak svjetlosti unutar besmislenih “postova”. Ne, ovdje nije riječ o pomodarskim, kvazi angažiranim eko floskulama, već je rukopis sam za sebe, u svojoj nutrini angažiran-angažiran u pronicanju nedokučivih tajni prirode, njezinih detalja koje mi, ljudi grada, zanemarujemo dok živimo umjetne živote. Zbirka je to koja djeluje čak pomalo proročki, kao da su autoru samo nadolazile slike koje ne pripadaju niti jednom vremenu, a ujedno pripadaju svima. U pozadini ovih stihova stoji iščitavanje različite literature ali i kontakt sa samom zemljom. Mnogo je ovdje misaonosti, ali i opipljivosti, a na razmeđu svjetova stoje “vrata”. Vrata kao granica, razmeđe, konkretnost civilizacije, vrata kao simbol prolaza u metafizičke svjetove. (Neva Lukić, članica žirija)

Luka Ivković rođen je 1999. u Šibeniku. Student je Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje po raznim književnim stranicama i portalima. Nekoliko je puta uvršten u Zbornik Rukopisi. Za rukopis "Gašenje glasova" dobiva treću nagradu na manifestaciji Slovo Gorčina 2021. Na Goranu za mlade pjesnike 2022. pohvaljena mu je zbirka "Gospodar pčela" kojom osvaja prvo mjesto na nagradnom natječaju Trećeg Trga za najbolji neobjavljeni rukopis 2022.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –