Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.12.2017.

Razgovor o knjizi Luke Ribarevića 'Hobbesov moment: Rađanje države'
Održava se
15.12.2017. u 19h

Na tribini "Otvorena knjiga" Hrvatskog politološkog društva i Odsjeka za političku i socijalnu teoriju Fakulteta političkih znanosti održat će se razgovor o knjizi uvaženog mladog političkog teoretičara Luke Ribarevića "Hobbesov moment: Rađanje države" (Disput, 2016)

O knjizi će govoriti: akademik Zvonko Posavec, prof. dr. Dragutin Lalović, prof. dr. Zoran Kurelić i autor.

Knjiga "Hobbesov moment: Rađanje države" u svome fokusu ima prvo pojmovno određenje države koje nalazimo u utemeljujućem djelu političke moderne, "Levijatanu" Thomasa Hobbesa iz 1651. Kao početna formulacija jednog od središnjih pojmova modernog političkog mišljenja, ono je na odlučujući način utjecalo na cjelokupan daljnji razvoj pojmovnog polja moderne političke teorije.

Dijalog s Hobbesom stoga je nužna pretpostavka pronalaženja ključa za razumijevanje prirode Levijatana, dosega i ograničenja tog ishodišnog lika države. Je li taj umjetan čovjek gigantskih razmjera tek drugo ime za čudovišan aparat neumoljive moći koja porobljava čovjeka? Ili je pak riječ o pravno-političkom poretku u kojemu moć postoji samo u sprezi sa zakonom čiji su autori podanici sami i koja nema druge funkcije doli njihove zaštite?

Tribina će se održati u petak, 15. prosinca u 19 sati na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (dvorana A).

Luka Ribarević

Hobbesov moment: Rađanje države

  • Disput 10/2016.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602708
  • Cijena 120.00 kn

Dijalog s Hobbesom je nužna pretpostavka pronalaženja ključa za razumijevanje prirode Levijatana, dosega i ograničenja tog ishodišnog lika države. Je li taj umjetan čovjek gigantskih razmjera tek drugo ime za čudovišan aparat neumoljive moći koja porobljava čovjeka? Ili je pak riječ o pravno-političkom poretku u kojemu moć postoji samo u sprezi sa zakonom čiji su autori podanici sami i koja nema druge funkcije doli njihove zaštite?

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –