Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luka Ribarević

Hobbesov moment: Rađanje države

  • Nakladnik: Disput
  • 10/2016.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602708
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga "Hobbesov moment: Rađanje države" u svome fokusu ima prvo pojmovno određenje države koje nalazimo u utemeljujućem djelu političke moderne, "Levijatanu" Thomasa Hobbesa iz 1651. Kao početna formulacija jednog od središnjih pojmova modernog političkog mišljenja, ono je na odlučujući način utjecalo na cjelokupan daljnji razvoj pojmovnog polja moderne političke teorije.

Dijalog s Hobbesom stoga je nužna pretpostavka pronalaženja ključa za razumijevanje prirode Levijatana, dosega i ograničenja tog ishodišnog lika države. Je li taj umjetan čovjek gigantskih razmjera tek drugo ime za čudovišan aparat neumoljive moći koja porobljava čovjeka? Ili je pak riječ o pravno-političkom poretku u kojemu moć postoji samo u sprezi sa zakonom čiji su autori podanici sami i koja nema druge funkcije doli njihove zaštite?

Odgovor na tu dvojbu autor traži u Hobbesovu epohalnom uvidu o ispreplitanju suverenosti i predstavništva kao dvaju uvjeta mogućnosti postojanja države. Države nema bez suverenosti koja je određena kao predstavnička vlast. Štoviše, država je upravo proizvod političkog predstavništva. Ovaj odlučujući spoznajni proboj u poimanju karaktera države u Hobbesovoj zreloj teoriji ostvaren je zahvaljujući uvođenju teorije autorizacije u argumentaciju "Levijatana". Iz tog je razloga precizno vrednovanje tog problemskog sklopa u kontekstu cjeline njegove philosophiae civilis nezaobilazno polazište za pokušaj razumijevanja države kao temeljnog političko-pravnog projekta moderne.

Luka Ribarević (1978), politolog, docent na Fakuletu političkih znanosti u Zagrebu. Izvodi nastavu na kolegijima Povijest političkih ideja, Teorija države, Obzori politike u Moderni: Machiavelli. Član uredništva politološkog znanstvenog časopisa Politička misao (2009-2016). Važniji radovi: "Kralj je narod i narod je kralj: Hobbesovo suočavanje s demokracijom" (poglavlje u knjizi Demokracija u 21. stoljeću?, 2014); "Hobbes" (poglavlje u knjizi Moderna politička teorija, 2013); "Hobbes i republikanizam: Levijatan protiv Commonwealtha" (Politička misao, 4/2012); "Povijest pojma predstavništva. Elementi za izgradnju moderne teorije političkog predstavništva I i II" (Politička misao, 3 i 4/2011, u koautorstvu s Domagojem Vujevom); "Hobbesova teorija autorizacije I i II" (Politička misao, 1 i 2/2009); "Polazište Hobbesove znanosti o politici" (Anali Hrvatskog politološkog društva, 2008).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –