Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Gajin

Lelek tranzicije : Hrvatska književnost, kultura i mediji u razdoblju postsocijalizma

  • Nakladnik: Disput
  • 07/2020.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789532603682
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Igor Gajin u studiji "Lelek tranzicije" ispisuje kritički gustu, ali za čitatelja preglednu i jasnu sintezu tranzicijskog imaginarija suvremene hrvatske književnosti te njezinu ekonomsko-tranzicijsku artikulaciju koja će biti nezaobilazno polazište u svakom budućem govoru o ovoj problematici. Kapitalizam u ovoj studiji promatran je ne samo kao ekonomski i politički sustav već kao sustav vrijednosti koji ima specifične reperkusije na književno polje. Autor pritom u problemski fokus postavlja dvostruko kodiranje hrvatske književnosti tranzicijskog razdoblja, promatrajući s jedne strane tematološki sloj teksta tranzicije, a s druge uklopljenost hrvatske književnosti i njezinih kritičkih aktera u kulturne tokove tranzicijskog razdoblja. Stoga su ovakve kritički svježe i teorijski artikulirane analize iznimno vrijedne i dobrodošle u hrvatskoj znanosti o književnosti.

Maša Kolanović


Relevantno je za našu humanističku akademsku zajednicu da se u studiji "Lelek tranzicije" pitanja etike, ideoloških implikacija, društvene strategije književnog polja te sistemskog i svojevrsnog parasistemskog određenja tranzicije izmještaju iz konteksta naprosto književne teorije. Autor uvjerljivo brani tezu da, kada govorimo o tranzicijskoj književnosti i njezinu tobože prirodnom kontekstu, nipošto nije riječ samo o reproduciranju stereotipa i mitema, nego o “permanentnom ignoriranju ili strategijama zataškavanja tzv. zablude transparencije”. Zaključak je knjige da se hrvatska poratna književna scena, uz rijetke iznimke, zadržava u okvirima “tradicionalnog realizma”, dok se integriranje u kulturu kapitalizma nalazi u politici jezika i književnim oblicima prije nego na sadržajnom planu. Takve su teze za hrvatski akademski milje iznimno inovativne, što i ovu obradu tranzicijske književne ili kulturnopolitičke zbilje čini iznimnom u domaćem kontekstu.

Leo Rafolt

Igor Gajin (Požega, 1973) diplomirao je hrvatski jezik i književnost na bivšem Pedagoškom fakultetu u Osijeku 2000. godine. Od sredine 90-ih petnaest godina radio u osječkim medijima kao novinar i urednik. Doktorirao na temi tranzicije u hrvatskoj postsocijalističkoj kulturi i književnosti, što je naknadno ukoričeno u knjigu „Lelek tranzicije“. Radi na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na kolegijima iz područja književnosti i kulturalnih studija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –