Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kristina Gavran

Gitara od palisandra

  • Nakladnik: Disput
  • 09/2018.
  • 216 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532603262
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Gitara od palisandra" Kristine Gavran je roman fokusiran na pet ženskih sudbina. Naizgled stoljećima udaljene, svaka u svome svijetu i u svojoj priči, sa svojim zatvorenim svjetovima koji su evoluirali od mita i praznovjerja do suvremenih obrazaca ponašanja i ženske emancipacije, na kraju će romana te žene biti povezane u veliku priču o tajanstvenim vezama koje se pružaju među stoljećima, ponekad povezane nevidljivim nitima, a ponekad, kao u ovom slučaju gitarom kao artefaktom velikog kruga života.


U ovom romanu sve je na svome mjestu, kompozicijom podsjeća na velika glazbena djela i način na koji su skladana. Dapače, Kristina Gavran piše kao da sklada, plete mrežu riječi i događaja, pazi na tempo i light-motive i uspijeva postići sjajne efekte suptilnim izvođačkim nijansiranjem. Sjajno zamišljena, spajanjem prostora i vremena i dojmljivim referiranjem na bajku njezina je priča i ženska (na način koji nema veze sa 'ženskim pismom') i glazbena (ne na prvoj, nego dubinskoj strukturalnoj razini) i, što je najvažnije, svevremena. Priča o povezanosti sudbina, slučaju i 'slučaju', žrtvi i ljubavi, zavijena u plašt nekih prošlih vremena i žanrova koji naginju čudesnom i fantastičnom, jedna je od onih univerzalnih priča koje se mogu čitati uvijek i svuda s jednakim čitateljskim užitkom.

(iz pogovora Jagne Pogačnik)

Kristina Gavran rođena je 1987. godine u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 2013. godine. Tijekom studija radi kao dramski pedagog u Teatru Tirena, glumi u dječjim predstavama, piše za teatar.hr i vodi radionice kreativnog pisanja i dramske igre za djecu i odrasle. U tom razdoblju nastaju i drame: "Zvonimir", "Pred vratima", "Gaudeamus igitur – prizori iz studentskog života", "Dedal i Ikar" te "Napušteni".

Na posljednjoj godini studija dobiva Erasmus stipendiju i odlazi na stručnu praksu u Birmingham, u The Blue Orange Theatre gdje radi kao dramaturg na projektima tijekom šest mjeseci, od čega izdvaja dramaturgiju predstave "Ljubavnik lady Chatterley" u režiji Tine Hofman. Drama "Spremni" nagrađena je prvom nagradom Marin Držić koju dodjeljuje Ministarstvo kulture za 2012. godinu, a praizvedena je u Zagrebačkom kazalištu mladih 2014.godine u režiji Saše Božića.

Piše i za djecu (Čarobni kolač, Veliki odmor, U potrazi za svetim Nikolom, Prvi snijeg...), te je dva puta nagrađena na natječaju Mali Marulić za najbolji dramski tekst za djecu. Za dramu "Dječak koji je tražio zmaja" osvojila je drugu nagradu 2012. godine i drama je premijerno izvedena u kazalištu Scena Gorica u režiji Damira Mađarića 2014. godine. Iste godine osvaja treću nagradu Mali Marulić za dramu "Koruptivitis u Mišogradu". Piše kratke priče koje su objavljene u Večernjem listu i časopisu Zarez, a za kratku priču "Anastazija" nagrađena je Nagradom Zlatko Tomčić Književnog kruga Karlovac.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –