Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Višnja Pentić

Prozori : Ogledi iz filmske stvarnosti

  • Nakladnik: Disput
  • 06/2023.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789532604597
  • Cijena: 17.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Prozori: Ogledi iz filmske stvarnosti" prva je autorska knjiga Višnje Pentić, zbirka esejističkih osvrta na dokumentarne filmove nastale tijekom "duge" druge polovice 20. stoljeća, u razdoblju socijalističke Hrvatske. Otud ih autorica i određuje kao "prozore" – nije riječ samo o naklonu velikom filmu Branka Belana Mediteranski prozori, već o uputi čitateljima kako se pred njima nalazi sedamdesetak tekstova koji su svojevrsni prozori u (ideološkom) zidu koji nas dijeli od minulog doba i – prije svega – u minulu stvarnost.

Oslonjena, bez inzistiranja, na ontološke teorije dokumentarnog filma kao svjedočenja i dokumentiranja stvarnosti – kako one minule društvene tako i pogleda na nju sačuvanoga u samim filmovima – autorica predstavlja alternativnu estetiku hrvatskoga filma socijalističkog raz doblja, preispisanu (pri)povijest hrvatskog filma viđenu s rubnih pozicija dokumentarnog i amaterskog filma.

Sa stranica ove knjige obraćaju nam se deseci imena u rasponu od znalcima poznatih autora pa do istinskih glasova s margine.

Tomislav Šakić


Višnja Pentić, jedna od najvažnijih predstavnica mlađe, a već etablirane generacije filmskih kritičara, posvetila se u ovoj knjizi nedovoljno tumačenoj i podržavanoj tradiciji dokumentarnog filma, roda koji u hrvatskoj kinematografiji predstavlja jednu od konstanti, a u kritici se često nalazi na margini. Pišući fleksibilno, metodološki domišljato, stilski privlačno, autorica sustavno pokriva važan segment baštine, predstavljajući ga često u novom svjetlu, dovodeći ga u kontekst novog vremena, rasvjetljujući pritom i minula desetljeća u kojima su ti dokumentarni dragulji nastajali.

Vitalnost filmske kritike tek je sekundarna činjenica dokazana ovom knjigom – kao i uvijek kod dobrih kritičara, važnija je filmska umjetnost, njezino bogatstvo, tradicije i uvijek prisutna suvremenost koja se u njima ogleda. Prozori će stoga biti podjednako zanimljivi i studentima filmske umjetnosti, i proučavateljima filmske povijesti, i svima onima koje zanimaju dobri filmovi i dobro pisanje.

Nikica Gilić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –