Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikola Petković

O čemu govorimo kada govorimo o identitetu?

  • Nakladnik: Disput
  • 07/2020.
  • 220 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532603828
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga Nikole Petkovića "O čemu govorimo kada govorimo o identitetu?" bavi se identitetom koji je istaknut već u samom naslovu kao krovni pojam, a koji se masovno rabi, kao i zlorabi u javnom i političkom diskursu, kulturi i publicistici te je, općenito, jedan od onih pojmova/kategorija kojima se svi koriste, a malotko zna što on zapravo znači.

Nikola Petković sebi je postavio teorijski cilj da pomno preispita taj, kako na jednom mjestu piše, “sve-značeći” i “ništa-ne-značeći” pojam i upozori kako se olako njime služimo a da nismo načisto s time što identitet zapravo znači. Autorova je metodologija eklektična i pokazuje da on nije samo dobro upoznat s temom, nego da je umije povezati sa svakodnevicom, sa svojim istraživačkim radom, ali i s ogromnim i raznovrsnim čitalačkim iskustvom. Knjiga na vrlo prikladan način u prvom dijelu postavlja problem, a u drugom Petković dijalogizira s autorima koji su, po njegovu mišljenju, ponudili uporabljive modele razumijevanja problema identiteta.

(iz recenzije Stipe Grgasa)

Postoji mnoštvo tekstova o identitetu/identitetima, ali se niti jedan nije ovako izravno i hrabro poduhvatio zadaće da čitateljima konačno ponudi jasan kategorijalni aparat i da argumentirano raščlani pojmove koji se u mnogim tekstovima na hrvatskom, i na drugim jezicima, javljaju kao istoznačnice: identitet, identifikacija, uloga, afilijacija, lojalnost, solidarnost…

(iz recenzije Željke Matijašević)

Nikola Petković (Rijeka, 20. svibnja 1962.), hrvatski književnik, sveučilišni profesor, književni kritičar i publicist. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je i doktorirao u Sjedinjenim Američkim Državama i predavao na više tamošnjih sveučilišta. Od 2003. predaje na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje je profesor na Odsjeku za filozofiju i Odsjeku za kulturalne studije. Predaje na postdiplomskom studiju komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i na postdiplomskom studiju Identiteti Europe Fakulteta političkih znanosti. Predsjednik Hrvatskog društva pisaca od 2011. do kraja siječnja 2018.

U književnosti se javio 1980-ih s generacijom okupljenom oko časopisa Quorum koja se formirala na principima individualnosti, teorijske osviještenosti i intermedijalnosti. Objavljuje u domaćim i inozemnim listovima, zbornicima i književnim časopisima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –