Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.02.2014.

Razgovor povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika
Održava se
21.02.2014.

Povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika Hrvatski PEN centar organizira Razgovor koji će se održati u petak 21. veljače u 13 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Prerardovićeva 5).
 
Sudjeluju: Tonko Maroević, Sibila Petlevski, Iva Grgić Maroević, Tomica Bajsić i Nadežda Čačinovič.

Tim se razgovorom Hrvatski PEN centar pridružuje inicijativi Odbora za prevođenje i lingvistička prava Međunarodnoga PEN-a.

Odbor Međunarodnoga PEN-a za prevođenje i jezična prava objavio je prije petnaest godina u Barceloni "Opću deklaraciju o jezičnim pravima". Taj isti Odbor, 13. svibnja 2011. objavljuje "Manifest Opće deklaracije" u deset ključnih točaka.

GIRONSKI MANIFEST O JEZIČNIM PRAVIMA

1. Jezična raznovrsnost svjetska je baština koju valja cijeniti i štititi.

2. Poštovanje svih jezika i kultura temeljno je za proces stvaranja i održavanja dijaloga i mira u svijetu.

3. Svi pojedinci uče govoriti u krilu zajednice koja im daje život, jezik, kulturu i identitet.

4. Različiti jezici i različiti oblici govora nisu samo sredstva komunikacije; oni su i okružje u kojem ljudi odrastaju i  gdje se stvaraju kulture.

5. Svaka jezična zajednica ima pravo da se njezin jezik koristi kao službeni na području govorenja.

6. Školska nastava mora doprinijeti ugledu jezika što ga govori jezična zajednica nekoga područja.

7. Poželjno je da građani raspolažu općim znanjem različitih jezika, budući da to pogoduje empatiji i intelektualnoj otvorenosti te pridonosi produbljivanju znanja vlastitoga jezika.

8. Prevođenje tekstova, posebice velikih djela različitih kultura, predstavlja vrlo značajan čimbenik u nužnome procesu uzajamnog  većeg razumijevanja i  poštovanja među ljudima.

9. Mediji su povlašteni glasnogovornici za provođenje jezične različitosti i za stručni i učinkoviti rast ugleda te različitosti.

10. Ujedinjeni narodi moraju priznati pravo na korištenje i zaštitu vlastitoga jezika kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –