Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.06.2016.

Red Carpet za hrvatske pisce povodom desetgodišnjice manifestacije Brod knjižara - brod kulture
Održava se
02.06.2016. u 19h

Brod knjižara - brod kulture slavi desetu obljetnicu manifestacije i tom prigodom organizira Red Carpet za hrvatske pisce – prvi takav događaj koji slavi pisce i književnost a održat će se u četvrtak, 2. lipnja (od 19 do 20,30 sati) u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Po prvi puta u Hrvatskoj na crvenom tepihu ispred MUO-a prošetat će brojni pisci koji su tijekom 10 godina plovili na Brodu knjižari i promovirali hrvatsku pisanu riječ obalom i otocima. Između brojnih pisaca svečanosti će prisustvovati Sanja Piljić, Tena Štivičić, Silvija Šesto, Enes Kišević, Hrvoje Šalković, Stanko Ferić i drugi.

Nakon Red Carpeta, od 20,30 sati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt održat će se svečani program. Posjetiteljima će se obratiti Miroslav Gašparović (ravnatelj MUO), Milan Bandić (gradonačelnik Grada Zagreba), Igor Gerenčer (voditelj manifestacije Brod knjižara – brod kulture), Sanja Žigić (tvrtka MasterCard, glavni sponzor projekta), Antun Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti, autori skulpture Brod od stakla koja predstavlja sjedinjenje mora, umjetnosti, pisane riječi i kulture.

U nastavku slijedi recital Enesa Kiševića "More" (J. Pupačić) i "Kapetan More" (E. Kišević) te glazbeni nastup Borne Šercara. Program se završava svečanim domjenkom u vrtu restorana Muzej.

Voditeljica svečanosti je Ines Bojanić.

10 godina
Brod knjižara – brod kulture

Brod knjižara – brod kulture ima tradiciju dugu 10 godina, oplovio je više od 80 mjesta na obali i otocima od Umaga do Dubrovnika. Brojni ugledni hrvatski pisci plovili su njime i promovirali hrvatsku pisanu riječ čak i do najudaljenijih otoka poput Lastova, Visa i dr.. Misija i cilj Broda su promovirati hrvatsku kulturu i poticati na književno stvaralaštvo, te očuvati baštinu, posebice dijalekte i narječja krajeva na obali i otocima.

Međunarodni karakter Brod je stekao kroz projekt Zemlje partnera. Slovenija je bila prva  2012. godine a potom su  slijedile Austrija, Poljska i Mađarska a ove godine to su Sjedinjene Američke Države. Na Brodu su boravili priznati autori iz tih zemalja čime su povezani mnogi domaći i strani pisci te je omogućena suradnja na kulturnom i prevodilačkom planu. U svom programu Brod svake godine pruža posjetiteljima besplatne kazališne predstave, književne večeri s autorima, promocije knjiga, koncerte te edukativne radionice za djecu i mlade. Ove jubilarne godine na Brodu će boraviti najčitaniji i najprevođeniji hrvatski autori čime će posjetiteljima omogućiti nesvakidašnji književni događaj.

Ovogodišnja manifestacija i plovidba Jadranom posvećena je Mariji Jurić Zagorki, najčitanijoj hrvatskoj autorici u povijesti i ženi koja je ostavila neizbrisiv trag i utjecaj na mnoge generacije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –