Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.04.2016.

Renata Jambrešić Kirin dobitnica nagrade Višnja Machiedo za zbirku eseja 'Korice od kamfora'

Renata Jambrešić Kirin

Korice od kamfora Jambrešić Kirin Renata

Prosudbeni odbor književne "Nagrade Višnja Machiedo" (u sastavu Tomica Bajsić, Nadežda Čačinovič, Mladen Machiedo, Tonko Maroević i Sibila Petlevski) P.E.N.-ovu nagradu za najbolje književno-esejističko djelo u 2015. godini dodijelio je Renati Jambrešić Kirin za zbirku eseja "Korice od kamfora".

"Nagrada Višnja Machiedo" dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj.Renata Jambrešić Kirin djelatnica je Instituta za etnologiju i folkloristiku i suradnica Centra za ženske studije u Zagrebu. Radove na teme ženske ratne književnosti, diskursa svjedočenja, socijalističke kulture pamćenja i rodne povijesti u Hrvatskoj objavljivala je u hrvatskim i međunarodnim znanstvenim časopisima.

Kritike, eseje i kratke proze objavljivala je u časopisima Quorum, Riječi, Treća, Tema, Forum i Književna republika, te na Trećem programu Hrvatskog radija.

Autorica je knjige "Dom i svijet: o ženskoj kulturi pamćenja" (2008.).

Renata Jambrešić Kirin

Korice od kamfora

  • Meandarmedia 09/2015.
  • 139 str., meki uvez
  • ISBN 9789533340906

Autorica slijedi simetričnu antropologiju Brune Latoura koja ruši mit o našoj modernosti te smatra da se dubinsko razumijevanje suvremene egzistencije može postići samo simetričnim o-gledanjem subjekta i objekta, ljudi i drugih bića, prirode i društva kojima suprotstavlja zaboravljene životne priče, djela i ideale brojnih žena i subalternih subjekata.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –