Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.06.2006.

Rječnik slučajnosti
Održava se
08.06.2006.

U četvrtak, 8. lipnja 2006. u 18 sati (Profil Megastore, Bogovićeva 7, Zagreb) održati će se predstavljanje knjige "Rječnik slučajnosti" pjesnikinje Lidije Vukčević. Riječ je o knjizi dnevničko - konfesionalne proze u kojoj autorica pokušava detektirati vlastitu poetičku nakanu: iz bespreglednog iskustva jezika, aludirati, inkantirati i opća i osobna lirska iskustva. Evokacijom "na zbivanja što su nam prethodila, skrivena, daleka, zabačena, tajna", te uspostavom čežnje za formom, kao temeljnom žudnjom pjesnika...

Knjigu predstavljaju: Lidija Vukčević, Tonko Maroević, Velimir Visković i Ivica Prtenjača

O knjizi:

"Upravo mi se čini važnim njen mediteranizam, kao razina koja miri, i integrira, veoma disparatna svojstva njene poezije... mediteranizam kao intelektualni program i duboko raspoloženje koje, izričito ili prešutno, ima na umu jednu golemu tradiciju, koju, na planu poezije resi smisao za proporcije i za formu i u kojoj istodobno s čistom sadašnjošću bruji prošlost, puna mitova i simbola. Zapažamo da sva ova svojstva možemo naći u ovoj novoj, proznoj knjizi. Gotovo nikad ne prekoračujući zadanu dužinu od jedne kartice za lirsku meditaciju, književnica se u zgusnutoj lirskoj, prividno konfesionalnoj formi, poigrava s najraznovrsnijim mitemima civilizacije, da bi, posvajajući ih ili postvarujući ih, propitala njihovu tzv. univerzalnu vrijednost. Neki u toj novoj dikciji zadobiju novu rasvjetu filozofske refleksije, neke potamni reski smisao za ironiju, a neki se pak od neznatna i neugledna fenomena uzdignu do razine ideje. Kritičke perspektive nisu pošteđeni ni sasvim osobni suveniri: razbijajući ih ili nanovo sastavljajući, Vukčevićeva kao da poručuje svojim čitateljima: svi imamo onakvu tvornicu snova, fabriku utopija, kakvu, zaslužujemo.
Marko Grčić

Lidija Vukčević je diplomirala jugoslavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala tezom "Romani Miloša Crnjanskog-evolucija romaneskne forme". Objavljuje poeziju i esejistiku od 1983. Između ostalih, piše o I. Andriću, V. Desnici, P.P. Njegošu, D. Kišu, M. Kovaču, M. Krleži, M. Selimoviću, M. Crnjanskom, D. Marcheschi i dr.

Predavala na Državnom sveučilištu u Milanu (1983-1987) i Sveučilištu Stendhal u Grenobleu (2001-2004) kao lektorica za hrvatski, srpski i bošnjački jezik, književnosti i kulturu. Niz godina radila kao srednjoškolski profesor-mentor hrvatskoga jezika u Zagrebu. Od 2004/05. predaje serbistiku i stvaralačko pisanje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Objavila zbirke pjesama: "Boja šafrana", Samobor, 1992; "Il velo", Pistoia, 1997; "Latinska knjiga", Zagreb,1998; "Lepeza", Podgorica, 1999.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –