Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 12.12.2014.

Roman 'Viljevo' Luke Bekavca dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov

Dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov koju je ove godine ustanovilo Hrvatsko društvo pisaca je roman "Viljevo" autora Luke Bekavca.

Tako je odlučio žiri u sastavu Andrea Pisac, Kristina Posilović i Gordan Nuhanović na dodjeli nagrade koja se održala 12. prosinca 2014. u Hrvatskom društvu pisaca.

O "Viljevu" Luke Bekavca predsjednica žirija Andrea Pisac napisala je: 

Čak i kad se Viljevo otvori onako ovlaš kao što mnogi čitatelji/ce rade kada u ruke uzmu knjigu kao predmet, postaje jasno sljedeće: tekst nas iznenađuje svojim grafičkim izgledom; tekst nas zavodi i ubrzo, sa tekstom se upuštamo u sve ili ništa. Kod Bekavca nema naracije u klasičnom smislu. Potpuno posvećen/a čitatelj/ica Viljevo doživljava istovremeno kao misterij, triler, horor. No kako je vremensko-prostorna smislenost ukinuta (kako na razini stila tako i teme), ono kako Viljevo najdojmljivije ulazi pod kožu je na razini emocije i raspoloženja. Iznenađuje nas koliko snažno doživljavamo živote junakinja za koje nismo niti sigurni da postoje, kroz priču koja je i sama tek slutnja: ono što ni znanstveni diskurs (u trećem dijelu) ne uspijeva dokazati. Živa je i ta Slavonija u nekom ne- ili sve-postojećem vremenu. Jer kako ne bi bila kad osjećamo žegu suhih kolovoških dana, i kad posve jasno vidimo detalje jedne slavonske veleposjedničke kuće?

Viljevo spaja fizis i logos; posve konkretan, osjetilni život i znanstvenu teoriju (bolje reći sumnju) o njemu. Njegova najveća inovativnost niče iz onoga što se stalno pitamo: kako je moguće da smo duboko uronili u samosvojni svijet romana kroz tekst koji poriče gotovo sve romaneskne alate?


Nagrada Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku dodjeljuje se ponajprije za književnu izvrsnost, no također promiče inovativnost u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu, a sastoji se od novčanog iznosa od 10.000 kuna i skulpture umjetnika Davora Krelje.

Za nagradu su bila prijavljena 53 književna djela objavljena od 1. rujna 2013. do 1. rujna 2014., a u užem su izboru uz nagrađeno Viljevo bili i roman Stanje sumraka Sibile Petlevski, zbirke poezije Nabrajanja Aleksandra Huta Konoa i Serendipity Milorada Stojevića te drame Bijelo, Žaba, Marjane, Marjane, i Prolazi sve Dubravka Mihanovića.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –