Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.10.2018.

Sandorfov mini maraton s Maartenom Inghelsom i Iris Hanika
Održava se
02.-03.10.2018.

Sandorfov mini maraton, književno događanje u organizaciji nakladničke kuće Sandorf, održat će se 2. i 3. listopada u Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d) i Knjižnici Vladimira Nazora (Vodovodna 13).

Sandorfov mini maraton održava se povodom dva nedavno objavljena naslova europskih pisaca srednje i mlađe generacije Iris Hanike (dobitnica je Europske nagrade za književnost za 2010. godinu) i Maartena Inghelsa (Gradski pjesnik grada Antwerpena od 2016. do 2018. godine) koji se bave intrigantnim temama nacizma, zločina, zaborava, sjećanja, osamljenosti, marginaliziranosti, smrti.
 

Predstavljanje Trgovine emocionalnim dobrima Maartona Inghelsa

Predstavljanje knjige "Trgovina emocionalnim dobrima" Maartena Inghelsa (Sandorf, 2018; prevela Romana Perečinec) održat će se u utorak, 2. listopada u 19 sati u Književnom klubu Booksa u Zagrebu

U svom hvaljenom debitantskom romanu Maarten Inghels progovara o isprepletanju erosa i tanatosa, o gubitku, žalovanju, osamljenosti, sjećanju i zaboravu.

Knjigu će predstaviti: Maarten Inghels, Romana Perečinec, Darko Milošić i Ivan Sršen.

Maarten Inghels, pjesnik i prozaik, rođen je 1988. u Borgerhoutu, jednoj od četvrti Antwerpena. Objavio je nekoliko zbirki poezije; pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, francuski, hrvatski, rumunjski, estonski i turski jezik, a kao prozni autor debitirao je 2012. romanom "Trgovina emocionalnim dobrima". O 2016. do 2018. bio je Gradski pjesnik grada Antwerpena.
 

Tribina Postoje li tabu teme u suvremenoj književnosti?

Razgovor o postojanju (ili nepostojanju?) "proskribiranih", društveno i literarno osjetljivih tema u suvremenoj, poglavito europskoj, održat će se u srijedu, 3. listopada u 17 sati u Knjižnici Vladimira Nazora (Vodovodna 13).

Razgovorom će se pokušati detektirati upravo te i takve, kao i mnoge druge neuralgične točke europske književnosti, njezine osjetljive teme i „slijepa mjesta“ – poglavito nasljeđe nacizma i totalitarizma u suvremenim europskim društvima koje se generacijski prelama do naših dana te značajno određuje društva i individualne izbore, sve do odnosa prema „drugima“ i drugačijima – marginaliziranim društvenim skupinama.

Na tribini sudjeluju: Iris Hanika, Maarten Inghels, Ivan Sršen (urednik), Darko Milošić (urednik), Andy Jelčić (prevoditelj) i Barbara Matejčić (novinarka i spisateljica).
 

Predstavljanje knjige Ono najvažnije Iris Hanike

Predstavljanje knjige "Ono najvažnije" Iris Hanike (Sandorf, 2018; preveo Andy Jelčić) održat će se u srijedu, 3. listopada u 20 sati u Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d).

Sudjeluju: Iris Hanika, Andy Jelčić, Darko Milošić i Ivan Sršen.
 
Iris Hanika njemačka je spisateljica i novinarka. Rođena je 1962. u Würzburgu, odrasla u Bad Königshofenu, a živi u Berlinu od 1979. godine. Piše za njemačke magazine Frankfurter Allgemeine Zeitung i Merkur. Za roman "Ono najvažnije" osvojila je nagradu LiteraTour Nord i Nagradu Europske unije za književnost.

U romanu "Ono najvažnije" Iris Hanika pokazuje kako nacistički zločini još i danas imaju utjecaj na njemačko društvo, istodobno ukazujući na, u konačnici, frustrirajuću nemoć u suočavanju s tim zločinima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –