Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.06.2010.

SFera u Profilu : Stota obljetnica rođenja Johna W. Campbella
Održava se
17.06.2010.

U četvrtak 17. lipnja 2010., u 19 sati, u prostoru knjižare Profil Megastore u Zagrebu, održat će se multimedijalno predavanje "Stota obljetnica rođenja najutjecajnijeg urednika SF-a svih vremena - Johna W. Campbella" koje će voditi nagrađivani hrvatski SF pisac i urednik SFerinog glasila "Parseka" Boris Švel. 

Slavni Isaac Asimov opisao je Johna W. Campbella kao najjačeg pokretača zbivanja u znanstvenoj fantastici svih vremena. Tu je pohvalu zaslužio kao jedan od prvih urednika SF časopisa zahvaljujući kojima je ovaj žanr zakoračio prema književnosti i dobroj književnoj praksi.

John Wood Campbell, Jr. rodio se 8. lipnja 1910. godine i kroz pune 34 godine kao urednik časopisa Astounding Science Fiction, kasnije preimenovanog u Analog Science Fiction and Fact, oblikovao je Zlatno doba američke znanstvene fantastike.

Danas dvije prestižne književne nagrade u žanru nose njegovo ime:
- nagrada The John W. Campbell Memorial Award za najbolji SF roman
- nagrada John W. Campbell za najboljeg novog autora

Kako je živio John W. Campbell, pod kojim je pseudonimom pisao SF, što je poticalo njegove legendarne žestoke i čudne uvodnike i što je sve za SF učinio čovjek koji je objavio prve priče velikana SF-a kao što su Robert A. Heinlein, Theodore Sturgeon, Lester del Rey i A. E. van Vogt saznajte na SFeri u Profilu koja obilježava stotinu godina od njegova rođenja!

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –