Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 23.04.2009.

SFerakon 2009
Održava se
24.04.2009.

U Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva će se od petka 24. travnja do nedjelje 26. travnja održati SFerakon 2009 (www.sferakon.org).

SFeraKon je najstarija i najuglednija znanstveno fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 31. puta za redom. Konvenciju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku. Ove godine očekuje se oko tisuću posjetitelja, mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

SFeraKon 2009 u znaku je zamamnih i čarobnih svjetova zabave izniklih iz znanstvene-fantastike i fantasyja. Tako će fizičar i redoviti sferakonski predavač Zdenko Franić premijerno predstaviti znanstvenu fantastiku u hrvatskom stripu. U suradnji s udrugom Crotaku organiziran je prvi javni 'cosplay' (costume play) u Hrvatskoj, tračak japanske popularne kulture, odnosno svojevrsnu predstavu kostimiranih likova iz popularnih anima i mangi.

Vizualni fanatik, kako sebe od milja naziva bloger i ilustrator ovogodišnjeg sferakonskog plakata i naslovnice SF&F zbirke, Sadistico Shy, oliti Dejan Barić, predstavit će kontraverznu izložbu fotomanipulacija. Ilustrator, pisac i filmofil Aleksandar Žiljak održat će posebno predavanje i projekciju iz ciklusa SF Vintage o jednom od najpoznatijih sovjetskih SF filmova Aeliti, dok će u sklopu književnog programa koji donosi niz predavanja o SF književnicima, Milena Benini i Marko Fančović razotkriti tajne SF velikana Michaela Moorcocka.

Zamamnim svjetovima zabave izniklim iz SF&F-a zračit će i ostatak SFeraKona. Uz predstavljanje niza udruga koje se bave znanstvenom fantastikom i fantastikom organizirali smo igraonice, turnire i demonstracije RPG igara, zatim sajam knjiga, te zabavni program koji već tradicionalno uključuje popularnu Bočkoteku, opći kviz znanja o znanstvenoj fantastici s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru, proslavljenu igru SFeraKon Survivor u petak navečer te izazovnu Grunfovu radionicu u nedjelju. Ove godine uveli smo tri nove zabavne igre: glazbenu igru SFera traži zvijezdu, Sfikšineri i Debatni klub.

Počasni gost SFerakona 2009 je kanadski fantasy pisac R. Scott Bakker, veliki zaljubljenik u književni opus J.R.R. Tolkiena, kojeg društvo SFera dovodi u Hrvatsku u suradnji Algoritmom. Bakker je, ponesen zamamnim svjetovima zabave koje je stvarao kao gamemaster RPG igre Dungeons&Dragons, počeo pisati te postao vrlo plodan fantasy pisac. Bakker će na SFeraKonu predstaviti hrvatski prijevod "Tisućslojne misli", završne knjige svoje trilogije „Princ ničega“ i roman "Rasudno-oko", prvu knjigu iz svoje nove serije o Aspekt-Caru.

Središnji događaj SFerakona 2009 je svečana skupština u subotu 25. travnja u 20 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade "SFERA“ te nagrade "SFERICE“, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Nagrade „SFERA“ će pobjednicima uručiti počasni gost, R. Scott Bakker. Najmlađe pobjednike tradicionalno nagrađuju nakladnici sudionici SFeraKonskog sajma knjiga, a ove godine su posebni sponzori nagrada za djecu i mlade su časopis National Geographic Junior, Planetopija, Izvori, Dicovery film &video, Blitz film & video i Continental film.

SFeraKonski program za najmlađe, organiziran u subotu popodne, predvode najmlađe predavačice na SFeraKonu dosad, tinejđerke Leona Getz i Jelena Zlatar koje će održati predavanje o fenomenu zvanom "Sumrak" ili engleski "Twilight." Riječ je o nizu knjiga i blockbuster filmu o vampirima tinejđerima. Nadalje, na SFeraKonu je organizirana izložbe likovnih radova mladih iz svih dijelova Hrvatske dobitnika nagrade SFERICAMA, kao i brojne zabavne igre. U sklopu dječjeg filmskog programa u subotu popodne održat će se projekcija hita Čimpanze u svemiru (Space Chipmunks).

Nedjelja je kao i uvijek poseban popularno-znanstveni dan na Sferakonu: tada se održava niz predavanja s naglaskom na „tvrdu“ znanost. Fizičar Davor Horvatić održat će predavanje o mogućnosti putovanja bržeg od svijetlosti, a očekujte još Kvantnu teorija seksa, Paralelne svemire, Realnost života od 1000 godina i Opčinjenost pomrčinom sunca.

Više o programu!

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –