Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.05.2009.

Slovenski pisci na Književnom petku
Održava se
29.05.2009.

Ovaj Književni petak, realiziran u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca i Društvom slovenskih pisateljev, bavit će se suvremenom slovenskom literarnom scenom te će na njemu biti predstavljena četvorica etabliranih pera današnje slovenske književne produkcije: Goran Gluvić, Feri Lainšček, Miha Mazzini i Tone Partljič.

GORAN GLUVIĆ
Rođen 1957. Studirao je dramaturgiju na AGRFT, od godine 1987. je samostalan (freelance) spisatelj, povremeno sarađuje sa pozorišnim grupama. Piše prozu, poeziju i dramatiku za odrasle i mladež. Na hrvatski jezik su prevedeni romani "Ispovijest jahača xx. stoljeća", "Obična pripovijest o ljutitom Janeszu", "Na cesti gdje gume ne ljube asfalt", "Šutiranje s glavom" i kratke priče "Harms danas".

FERI LAINŠČEK
Spisatelj, pjesnik, dramatičar i scenarista Feri Lainšček rođen je 1959. godine u Dolencima u Prekmurju, živi u Murskoj Soboti. Njegova bibliografija obuhvača više od 100 književnih radova, neka od njih su prevedena i u strane jezike. Na hrvatski jezik su prevedeni četiri njegova romani i knjiga bajka sa naslovom Mislice. Lainšček je jedan između najpoularnijih in najčitanijih slovenačkih autora, za svoje pisanje je dobio i brojne nagrade.

MIHA MAZZINI
Spisatelj, autor 12 objavljenih knjiga (u osam jezika) i stručnjak za kompjutere. Dobitnik je brojnih nagrada. Njegovi radovi su bili uvršteni u mnogo antologija. Autor je scenarija za dva nagrađena dugometražna filoma i redatelj četri kratka filma. Predaje pisanje filmskih scenarija – između ostalog na scenarističkoj školi Pokaži Jezik (1999 – 2005), kao predavač gostuje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (2001), scenarističkoj radionici Palunko (2004 – 2005) i na Northwest Film Forum, Seattle, SAD (2004). Završio je postdiplomski studij scenaristike na The University of Sheffield, Engleska. Stalni je član Evropske filmske akademije.

TONE PARTLJIĆ
Rođen je 1940. godine u Mariboru. Mnogo godina je radio kao učitelj, onda kao dramaturg i umjetnički vođa pozorišta u Mariboru i Ljubljani (MGL, Drama). Dosta je i prevodio, priređivao pozorištne tekstove i dramatizirao. Bio je predsjednik Društva slovenačkih spisatelja od 1983. godine do 1987. U glavnom piše satiričnu dramatiku o savremenom životu, TV drame, scenarije za filme i TV, realističko satirične novele i romane o savremenom slovenstvu, publicistiku i uređuje različite knjižne izdaje.

Književni petak, ujedno i posljednji ove sezone, održat će se 29. svibnja 2009. s početkom u 20 sati u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, Galerija Kupola (3. kat). Voditelj je Boris Perić.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –