Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.07.2022.

Splitska Disku(r)sija: Maja Solar i Antej Jelenić
Održava se
27.07.2022. u 18:30h

Antej Jelenić, Maja Solar

Splitska udruga KURS već petnaestak godina organizira program „Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg omogućuje inozemnim umjetnicima – prije svega piscima, ali i prevoditeljima i likovnim umjetnicima – jednomjesečni rezidencijalni boravak u Splitu. Pritom se svaka rezidencijalna gošća odnosno gost predstave lokalnoj publici u tradicionalnom programu književnih tribina Disku(r)sija, u kojem se osim inozemnih predstavljaju i domaći autori i autorice, kao vid međunarodnog kulturnog povezivanja. 

Ovomjesečna Disku(r)sija održat će se u srijedu 27. srpnja s početkom u 18:30 sati u vanjskom prostoru kafića Misto Street Food Bar u Bosanskoj 11 u Splitu. Tom će se prilikom publici predstaviti ovomjesečna rezidencijalna gošća Maja Solar i predstavnik domaće književne scene Antej Jelenić

Gosti će predstaviti svoj opus, čitati ulomke iz poezije i proze te razgovarati, među ostalim, o slobodi umjetničkog izričaja, avangardi, eksperimentalnoj umjetnosti, dodiru književnosti s politikom te o vrijednosti rezidencijalnih programa za pisce i svojim iskustvima u vezi s tim.

Voditeljica Disku(r)sije je Patricija Horvat.

O autorima:

Maja Solar (1980.) doktorirala je filozofiju. Piše poeziju i prozu a bavi se i društvenom teorijom. Članica je kolektiva „Gerusija“, i jedna od urednica medijskog portala „Slobodni Filozofski‟. Objavila je tri zbirke poezije: „Makulalalalatura“ (2008.), za koju je dobila Brankovu nagradu 2009., „Jellemzõ, hogy nem természetes“ (Naravno da nije prirodno, 2015.) i „Bez začina“ (2017.). Od 2007. do 2014. bila je dio uredništva časopisa za književnost i teoriju Polja. Bila je članica Centra za novu književnost Neolit, poetsko-političkog teatra Poetske rupe, te autorica i sudionica performersko-poetskog programa LILITiranje (izvođenje poezije pjesnikinja). Od 2019. godine, zajedno sa Žakom Lučićem, uređuje i vodi poetski podcast „Puna usta poezije“. Živi u Novom Sadu.

Antej Jelenić (1983.) u Splitu završava opću gimnaziju i fakultet elektrotehnike. Poeziju i kratke priče objavljuje u Zarezu, Vijencu, Knjigomatu, Split Mindu, Re te zbornicima Reč u prostoru i Bez vrata, bez kucanja. Piše kritičke i polemičke tekstove o pojavama u društvu i kulturi za portale H-alter, Buka, Žurnal.info i Dalmatinski portal, a pisao je i za Zarez. S ocem Božidarom Jelenićem i umjetnikom Milanom Brkićem proteklih 12 godina organizira manifestaciju suvremene umjetnosti Adria Art Annale. Suradnja umjetničke udruge AAA, studenata Filozofskog fakulteta u Splitu i Mreže anarhosindikalista rezultira projektom Mreža solidarnosti kojim je u bankrotiranim tvornicama na širem splitskom području ostvaren spoj umjetničkog i političkog djelovanja. Dosad je imao jednu samostalnu izložbu i sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama. Prvu knjigu poezije „Stalak za svijet“ objavio je u nakladi Sandorf 2020. Trenutno radi na zbirci kratkih priča „Kentaur u kvartu“, na zbirci polemičkih eseja o suvremenom društvu te knjizi poezije „Ultrazvuk“. Svira japansku frulu shakuhachi. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –