Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 05.07.2007.

Stogodišnjica rođenja slavnog američkog pisca Roberta Heinleina
Održava se
07.07.2007.

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera, Profil Megastore i Contiental film & video distribution pozivaju sve zainteresirane na obilježavanje stote godišnjice rođenja Roberta Heinlena, jednog od najpoznatijih pisaca znanstvene fantastike, futurista i izumitelja vodenog kreveta.

I dok će njegov rođendan u SAD-u biti proslavljen velikim trododnevnim događanjem u Kansas Ciytyju pod nazivom Heilein Centennial, u Zagrebu će u subotu, 07. 07. 2007. na sam rođendan ovog velikog zagovaratelja svemiriskih misija, o njemu, njegovom zanimljivom životu, te njegovom utjecaju, kontroverzi i nasljeđu u Profil Megastoreu od 13:00 govoriti Boris Švel, glavni urednik SFerinog glasila 'Parsek' te i sam nagrađivani žanrovski autor.

Profil Megastore će povodom Heinelenovog rođendana svim zaljubljenicima ovog klasika SF-a, a i onima koji će to tek postati, ponuditi niz odabranh Heinlenovih naslova po posebno povoljnim cijenama.

U 16:45 istog dana, u prostorijama Zagrebačkog Foto Kino Saveza, Trg žrtava fašizma 14, u suradnji s Continental filmom održat će se projekcija filma 'Starship Troopers'.

Robert Anson Heinlein (1907. - 1989.) jedan je od najvažnijih autora znanstvene fantastike uopće, iako je u Hrvatskoj široj publici razmjerno slabo poznat. Višestruko nagrađivan, jedan je od autora koji su formirali suvremenu američku i svjetsku znanstvenu fantastiku, i to ne samo u književnosti vežć i na filmu. Naime, po njegovim romanima snimani su mnogi filmovi – "Destination Moon", "Project Moon Base", "The Puppet Masters" i "Starship Troopers". U filmu "The Faculty", koji je i sam napravljen po motivima njegovog romana "The Puppet Masters", jedan od likova ustvrdi da je knjiga "The Body Snatchers" Jack Finneyja, koja je doživjela čak tri filmske inačice, od čega dvije kultne, tek remake gore spomenutog Heinlenovog romana.

No, Robert Heinelin nije samo napisao više desetaka utjecajnih romana i priča, već je osmislio i niz tehničkih izuma, poput vodenog kreveta i pametnog usisavača. Neki su znanstvenici i izumitelji u zadnjih četrdesetak godina ostali proprilično iznenađeni kad bi dobiliji odbijenicu za patent svoga izuma jer je Heinlein nešto takvog već opisao u svojim romanima. Heinlein se bavio i danas porovokativnim društvenim odnosima, a posebnu je pažnju poklanjao odgoju mladih. Ovaj je autor nezaobilazan ne samo za ljubitelje znanstvene fantastike, vec i za one koji to tek kane postati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –