Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 23.05.2022.

Susret s francuskom autoricom Maurane Mazars i otvorenje izložbe
Održava se
25.05.2022. u 17h

Francuski institut u suradnji s Hrvatskim P.E.N. centrom ugošćuje na rezidencijalnom boravku u Hrvatskoj mladu autoricu Maurane Mazars, s kojom će se u srijedu 25. 5. 2022. u zagrebačkoj Knjižnici Marije Jurić Zagorke u 17 sati održati susret uoči otvorenja izložbe originalnih tabli nagrađivanog strip albuma "Tanz!", u Francuskom institutu u 19 sati. 

“Diplomski projekt 'Tanz!' tek je drugi album tridesetogodišnje Maurane Mazars koji krije narativnu ambiciju i rijetko grafičko majstorstvo. Prati mladog njemačkog plesača s kraja 1950-ih koji kreće u osvajanje Broadwaya. Dirljiva priča o učenju, koja govori kako o plesu tako i o rasizmu ili identitetu  prenoseći radosnu energiju poput one Genea Kellyja.”

Rođena 1991. u Toulonu, Maurane Mazars odrasla je u Parizu. Na satovima filma u srednjoj školi njezino se zvanje oblikovalo: htjela je pričati priče, pričati o ljudima, svakodnevnoj poeziji, intimnim pokretima. Prvo je studirala na École Estienne gdje je osvojila nagradu Prix Coup de Coeur na natjecanju Trophée Presse Citron 2011., prije nego što se nastanila u Ženevi kako bi studirala ilustraciju i strip na Visokoj školi za umjetnost i dizajn. Tamo je napravila svoj prvi strip "Acouphènes", koji je 2015. dobio Töpfferovu nagradu za mlade stripove prije nego što je objavljen u izdanju AGPI 2017., gdje je ponovno nominirana za nagradu Töpffer, kao i za BDZoom nagradu. Maurane je također dobitnica 3. nagrade na Međunarodnom natjecanju u ilustraciji u Crans-Montani 2015. i suosnivačica ženevskog kolektiva dizajnera Casual Friday. Godine 2016. upisuje se na Visoku školu umjetnosti Rajne. Njezin diplomski projekt "Tanz!" osvaja nagradu Raymond Leblanc zahvaljujući kojoj je objavljen u nakladi Le Lombard u kolovozu 2020. Knjiga doživljava uspjeh kod kritike i dobiva nagradu Fauve Révélation na Međunarodnom festivala stripa u Angoulêmeu 2021.

Umjetnica trenutno živi između Pariza i Ženeve.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –