Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.11.2017.

Švedska dječja književnica Jujja Wieslander gostuje u Zagrebu
Održava se
28.11.2017. u 17h

Jujja Wieslander

Jujja Wieslander, cijenjena švedska autorica svjetski poznatog serijala slikovnica o Mami Mu, predstavit će u utorak 28. studenog u Knjižari Ljevak u Zagrebu, novu seriju svojih slikovnica prevedenih na hrvatski jezik.
 
Gostovanje Jujje Wieslander odvija se u sklopu književnog projekta "Mala slova" u organizaciji Knjižare Ljevak, kojem je glavni cilj organizacija susreta najmlađih čitatelja i njihovih omiljenih autora.

Jujja Wieslander će se prilikom svog gostovanja upoznati s malim čitateljima i predstaviti svoju novu seriju umjetničkih slikovnica o Vina Vini, neobičnom stanovniku šume, zaigranom i znatiželjnom. Vina Vina opaža i doživljava svijet upravo onako kako ga opažaju mališani i to njegov lik čini toliko drugačijim i bliskim najmlađoj publici koja ga jedina, u konačnici, može potpuno razumjeti i suživjeti se s njegovim doživljajima.

O autorici:

Jujja Wieslander (rođ. 1944.) cijenjena je švedska dječja književnica koja je osamdesetih godina prošloga stoljeća smislila je niz priča o pametnoj i živahnoj kravi zvanoj Mama Mu. Zahvaljujući svojoj neiscrpnoj mašti, entuzijazmu i energiji ta jedinstvena krava proživjela je nevjerojatne pustolovine: sanjkala se, vozila bicikl, gradila kućicu na stablu i svladala cijelu abecedu! Slikovnice o Mami Mu i Kraksu prevedene su na 30 jezika i sjajno prihvaćene u cijelome svijetu, odavno svrstane u klasike švedske književnosti za najmlađe. Ilustrirao ih je Sven Nordqvist, slavni autor slikovnica o Pettsonu i Findusu. Autorica je 2005. godine za svoj rad primila Nagradu Astrid Lindgren. Članica je Švedske akademije za dječju književnost.

Slikovnice "Mama Mu u knjižnici" i "Brže, Mama Mu" prvi put su u Hrvatskoj objavljene 2016. godine, a Jujja ih je iste godine predstavila na Zagreb Book Festivalu.

Sveukupno je na hrvatskom jeziku objavljeno pet slikovnica Jujje Wieslander: "Mama Mu u knjižnici", ilust. Sven Nordqvist, 2016.; "Brže, Mama Mu!", ilust. Sven Nordqvist, 2016.; "Vina Vina i vučji štap", ilust. Lotta Geffenblad, 2017.; "Vina Vina i prijatelj", ilust. Lotta Geffenblad, 2017. i "Vina Vina i zima", ilust. Lotta Geffenblad, 2017., u izdanju nakladnika Planet Zoe.

O projektu Mala Slova:

Knjižara Ljevak osmislila je projekt "Mala Slova" kojem je glavni cilj organiziranje susreta najmlađih čitatelja i njihovih omiljenih autora. Ovaj je projekt osmišljen u vjeri da se od djece može učiniti buduće čitatelje i ljubitelje knjiga, a samim time i svjesne i savjesne građane razvijenog kritičkog mišljenja. Usađivanje navike čitanja od najranije dobi jedina je garancija za opstanak kulture i očuvanja nacionalne baštine jednoga društva. Ljubav koja se rađa prema knjizi u dječjoj dobi ostaje tijekom cijeloga života i u direktnoj je vezi s razvijem cjelokupnog društva i njegovih humanističkih vrijednosti.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –