Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.06.2016.

Tanja Stupar-Trifunović dobitnica Nagrade Europske unije za književnost za 2016.

Tanja Stupar-Trifunović

Tanja Stupar-Trifunović, književnica iz Banjaluke, dobitnica je Nagrade Europske Unije za književnost (European Union Prize for Literature-EUPL) za 2016.-u godinu,  za svoj roman "Satovi u majčinoj sobi".

Uz Stupar-Trifunović, ovogodišnje nagrade dobili su sljedeći autori i autorice: Christophe Van Gerrewey (Belgija), Antonis Georgiou (Cipar), Bjørn Rasmussen (Danska), Paavo Matsin (Estonija), Selja Ahava (Finska), Benedict Wells (Njemačka), Gast Groeber (Luksemburg), Claudiu M. Florian (Rumunjska), Jasmin B. Frelih (Slovenija), Jesús Carrasco (Španjolska) te Nenad Joldeski (Makedonija).


Nagrada se od 2009. godine dodjeljuje najboljim europskim novim autorima i književnim nadama, a dostupna je književnicima iz 37 zemalja (članice EU, zemlje kandidati za ulazak u EU kao i zemlje koje spadaju u Europsku ekonomsku zonu). Svake godine, u jednoj trećini od ukupnog broja zemalja koje konkuriraju za nagradu, nacionalni žiriji biraju tri kandidata iz svoje zemlje, tako da u trogodišnjem ciklusu, sve zemlje budu zastupljene.

**

Tanja Stupar-Trifunović, rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost, u Banjaluci. Objavila je četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenski, makedonski, danski  i francuski. Njena knjiga "O čemu misle varvari dok doručkuju" bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Europu (CEE Literature Award).

Dobitnica je Književne nagrade ''Fra Grgo Martić'' za najbolju knjigu poezije za 2009. godinu za svoju knjigu poezije ''Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću'', kao i  nagrade Počasno Racinovo priznanje 2014. godine. Roman “Satovi u majčinoj sobi” osvojio je treće mjesto na natječaju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni rukopis romana u 2014. godini.

Glavni i odgovorni urednik je časopisa za književnost, umjetnost i kulturu “Putevi”, a zaposlena je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Izvor: Desk Kreativna Evropa Bosna i Hercegovina

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –