Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 14.04.2015.

Luka Bekavac dobitnik nagrade EU za književnost za roman 'Viljevo'

Viljevo Bekavac Luka

Luka Bekavac, nagrađivani hrvatski pisac, autor romana "Drenje" (2011.) i "Viljevo" (2013.), jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade Europske unije za književnost koja se od 2009. dodjeljuje najboljim europskim novim autorima i književnim nadama. Luka Bekavac je nagradu dobio za roman "Viljevo".


Dobitnike je 14. travnja u podne, na svečanom otvaranju Londonskog sajma knjiga, proglasio Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, koji je tom prilikom rekao:

"Ovo je jedina književna nagrada koja se dodjeljuje najboljim autorima iz čitave Europe, bez obzira na zemlju iz koje potječu ili na njihov jezik. Nagrada kontinuirano podupire prevođenje književnih djela, koja na taj način prelaze nacionalne granice, te tako čitateljima pruža priliku da uživaju u bogatstvu europskih spisateljskih talenata. Književnost otvara um, omogućuje nam da se zbližimo i međusobno bolje razumijemo, što je danas važnije nego ikada prije."

Drenje Bekavac Luka

Uz Luku Bekavca, ove su godine nagrađeni i Carolina Schutti (Austrija), Gaëlle Josse (Francuska), Edina Szvoren (Mađarska), Donal Ryan (Irska), Lorenzo Amurri (Italija), Undinė Radzevičiūtė (Litva), Ida Hegazi Høyer (Norveška), Magdalena Parys (Poljska), David Machado (Portugal), Svetlana Zuchova (Slovačka) te Sara Stridsberg (Švedska).


Izvor: Fraktura.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –