Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Luka Bekavac ×

Kritika • 21.02.2023.

Luka Bekavac : Urania

Sve je u 'Uraniji' slojevito, pa tako i likovi i njihova karakterizacija o kojima se može govoriti posredno i imajući na umu različite pripovjedne i tekstualne razine na kojima su pojedine instance oblikovane, a usto ne zamarajući vremenske različitosti na kojima se određene strukture pojavljuju. Pojednostavljeno bi se moglo govoriti o devet likova na tri središnje pripovjedne razine.
Najava • 09.02.2018.

Predstavljanje knjige Luke Bekavca 'Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku'

Predstavljanje zbirke priča Luke Bekavca 'Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku' održat će se u petak 9. veljače u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Uz autora o knjizi će govoriti Ivana Buljubašić, Vlastimir Kusik i Seid Serdarević.
Najava • 14.12.2015.

Predstavljanje romana Luke Bekavca 'Policijski sat'

Predstavljanje romana Luke Bekavca 'Policijski sat' dobitnika nagrade Europske Unije za književnost 2015., održat će se u ponedjeljak 14. prosinca u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Uz autora, o romanu će govoriti Anera Ryznar, Boris Postnikov i Roman Simić Bodrožić.
Kritika • 26.11.2015.

Luka Bekavac : Policijski sat

Luka Bekavac je, kako bi rekao Veselko Tenžera, Pisac s velikim slovom 'P'. Autor koji umije ispripovijedati roman kao slagalicu načinjenu od minijaturnih remekdjela: slučajnosti, detalja i predmeta kojima drugi ne bi pridali nikakvu važnost, a koje on oživljava iz apokaliptične odbačenosti upuhujući u njih kaleidoskopsku ljepotu postojanja.
Najava • 30.06.2015.

Književna večer s Lukom Bekavcem

Luka Bekavac razgovarat će s Romanom Simićem Bodrožićem i Seidom Serdarevićem o međunarodnom uspjehu svoga romana 'Viljevo', oduševljenju kritike i zanimanju stranih nakladnika, a i o novom djelu koje će se pojaviti u rujnu – romanu 'Policijski sat'.
Kritika • 15.06.2011.

Luka Bekavac : Drenje

Teško je kategorizirati ovo djelo, pospremiti ga uz bok drugima i reći ovo su trileri, horori, krimići, "Drenje" se izmiče svima njima i živi samo, posudivši od svakoga točno onoliko koliko treba da ostane posebno uz pronalazak mjere. Probijanje kroz tekst koji je svojevrsni filtar izgrađen od stilske ujednačenosti i sigurnosti pripovijedanja ustrajnog će i dobrog štiva željnog čitatelja/osluškivača...
Kritika • 01.03.2011.

Luka Bekavac : Drenje

Kombinacijom različitih žanrova, u kojima se prepoznaju natruhe horora i misteryja, ali i postratne proze o užasima tipične hrvatske svakodnevice, odmakom od realističkog načina pripovijedanja koje "preslikava" svakodnevicu, nastalo je "Drenje" - teško žanrovski odredivi prozni tekst u koji su upisana mnoga značenja, ali i mnogi putovi njihova razotkrivanja, pri čemu je neophodan angažman i aktivnost...