Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.11.2014.

Tribina Disku(r)sija : Viktoria Radics i James Hopkin
Održava se
14.11.2014.

Na tribini Disku(r)sija koja će se održati u srijedu 12. studenoga u 19 sati u splitskoj Kavani Le Monde predstavit će Viktoria Radics i James Hopkin, aktualni gosti programa Writers in Residence splitske Udruge KURS.

Viktoria Radics (Mađarska), je prevoditeljica, esejistica, urednica i kritičarka. Na mjesečnoj stipendiji udruge Kurs, koju provodi u Splitu u sklopu programa Writers in residence, radi na prijevodu knjige "Leica Format", Daše Drndić, ali piše i svoje autorske crtice o gradu domaćinu.

James Hopkin
(Engleska), je još jedan gost splitskog rezidencijalnog programa. Prvenstveno pisac, ali i kolumnist i esejist, literarni nomad kojem ovo nije prvi susret s Hrvatskom u koju uvijek iznova dolazi sa željom da o njoj piše, da istražuje i razumije.
 
Književni susret s dvoje zanimljivih gostiju moderira Jasen Boko, a tekstove čita Bruna Bebić.

***

Viktorija Radić  - rođena u Somboru, malom multikulturalnom gradu u Vojvodini. U Novom Sadu je studirala mađarski jezik i književnost, i bila suradnica avangardističkog časopisa „Új Symposion”. Nakon što su časopis i radionica bili napadnuti i redakcija uništena, 1984. godine preselila se u Mađarsku, u Budimpeštu, gde živi i danas. Piše eseje, prozu, kritike, bavi se prevođenjem sa hrvatskog, srpskog i bosanskog jezika i njegovanjem mađarsko–južnoslovenskih kulturnih veza. Autorica je monografije o Danilu Kišu i koautorica prvih mađarskih ženskih antologija.

U pripremi joj je knjiga eseja. Stalno je vezana za bivši jugoslovenski kulturni prostor, pa organizira književne susrete i promovira te književnosti. Najviše romana je prevela s hrvatskog jezika, a za prevodjenje je dobila nagrade „Bazsalikom”, „Gérecz Attila” i državnu nagradu „József Attila”.

James Hopkin - studirao je englesku književnost i filozofiju na sveučilištu Manchester Metropolitan. Magistrirao je modernu književnosti, a zatim i doktorirao na sveučilištu East Anglia (stipendija British Academy Award). Predavao je kao gostujući profesor književnosti na Sveučilištu u Leipzigu. Od 1998. piše književne kritike, autorske intervjue i putopisne članke za The New Statesman, The Guardian, The Times, The Independent on Sunday, Lonely Planet, The Observer, The Financial Times...

Kratke priče redovito objavljuje u antologijama, književnim časopisima i na radiju. Godine 2002. osvojio je nagradu First Norwich Prize za književnost, a 2007. izdao je hvaljeni roman prvijenac »Winter Under Water«, te iduće godine i zbirku priča »Even the Crows Say Krakow / Apple Vapours«. Za svoj književni rad dobio je priznanje »J.B. Priestley« 2010. godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –