Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: S.V. - MV • 22.08.2014.

Međunarodna književna večer u ližnjanskoj knjižnici
Održava se
26.08.2014.

U utorak, 26. kolovoza 2014. u 19 sati održat će se u ližnjanskoj knjižnici i književnom svratištu ZVONA i NARI međunarodna književna večer na kojij će nastupiti Roland Orcsik iz Mađarske, James Hopkin iz Velike Britanije i Giovanni Agnoloni iz Italije.


Roland Orcsik rođen je 1975. godine u višejezičnom vojvođanskom gradu, Starom Bečeju, a od 1992. živi u Szegedu, u Mađarskoj. Piše poeziju, eseje, kritike, studije i prevodi južnoslavenske književnosti na mađarski jezik. Dobitnik je više mađarskih nacionalnih nagrada za književnost. Glavni je organizator Šinobus festivala šverca kulture te urednik brojnih mađarskih književnih časopisa. Kao član udruženja mladih mađarskih pisaca u Budimpešti (JAK), uredio je više knjiga poezije i proze. 2013. godine doktorirao je na na Odsjeku za komparativnu književnost Sveučilišta u Szegedu, a na istom sveučilištuzaposlen je kao asistent pri Slavističkoj filološkoj katedri gdje predaje južnoslavenske književnosti.

James Hopkin autor je mlađe britanske generacije iz Manchestera koji često mijenja adresu te je do sada živio u mnogim gradovima Europe poput npr. Krakova, Berlina, Zagreba i Leipziga. Boravak u Hrvatskoj, posebno na otoku Hvaru, rezultirao je njegovom "Dalmatinskom trilogijom", prozom koju je emitirao Treći program BBC radija2012. godine. Već je svojim prvim romanom "Winter Under Water" ("Zima ispod vode") privukao pažnju kritike i javnosti. Njegove su priče antologizirane, a dobitnik je niza nagrada. 

Giovanni Agnoloni rođen je 1976. godine u Firenci gdje je završio studij prava, nakon kojeg se posvećuje pisanju i prevođenju.  Na književnu scenu stupa 2004. godine publicističkim djelom "Fantastična književnost - vrtovi Loriena" o književnosti J.R.R. Tolkiena. Poznatim klasikom fantastične književnosti bavi se i u sljedećoj knjizi "(J.R.R.) Tolkien i (Edward) Bach: Od Međuzemlja k energiji cvijeća" koja je svojevrstan most između književnosti, holističke medicine i duhovnosti". 2012. objavljuje svoj prvi roman "Sentieri di notte" ("Putovi noći") a u sklopu planirane SF-trilogije o kraju interneta. U travnju 2014. godine izlazi mu drugi naslov iz te trilogije, "Partita di anime" ("Igra duša") dok se u prosincu ove godine očekuje posljednji nastavak, "La casa degli anonimi" ("Kuća anonimnih"). Ova je trilogija na tragu poetike tzv. connettivisma, znanstveno-fantastičnog estetsko-filozofsko-književnog pravca koji je izrastao na stečevinama američkog cyberpunka, ali i europske avangarde. Agnoloni kroz žanrovsko pisanje otvara prostor za teme duhovnosti te propituje postoji li zajednička energetsko-duhovna potka svih vjera. Prevodi s engleskog, španjolskog, francuskog i portugalskog jezika te piše za kulturne sekcije raznih talijanskih novina.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –