Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.12.2017.

Predstavljanje knjige Mirka Božića 'Kristalno zvono' u Ližnjanu
Održava se
08.12.2017. u 17h

U petak 8. studenog u 17 sati u knjižnici i književnom svratištu ZVONA i NARI u Ližnjanu svoju će novu knjigu proze naslovljenu „Kristalno zvono“ (Fraktura, 2017) predstaviti mostarski pisac Mirko Božić.

Riječ je o pričama povezanim u roman, ali isto tako i o romanu koji se rastvara u priče o odrastanju u doba socijalizma i ratnih 90-ih. Svako poglavlje otvara po jedan recept iz majčine kuharice koji je povod da se prisjećanjem na okuse djetinjstva rekonstruira sjećanje na proteklo, prošlo, da se zaboravu otrgne živa i uvijek pulsirajuća, vječna ljubav prema rano preminuloj majci te da se ispripovijeda snažna veza prema voljenom Mostaru, izmučenom gradu koji svakodnevno pronalazi snage za nove početke.

Mirko Božić rođen je u Mostaru 1982. godine gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Piše poeziju, prozu, književnu kritiku i kolumnistiku. Preveden je na engleski, francuski, njemački, španjolski, danski, albanski, slovački, poljski i slovenski. Autor je zbirki poezije Jedrim kroz buru (2001., nagrada “Antun Branko Šimić” za mlade pjesnike), Bijele noći (2004.) i Mrlje na njenim rukama (2012., nagrada “Zdravko Pucak”) te monografije Mostar iza kulisa (2017.). Pokretač je regionalnog književnog festivala Poligon te objavljivan u časopisima i antologijama u zemlji i inozemstvu. Bavi se književnim prevođenjem (Mirko Bonne, Sascha Preiß i drugi). Kolumnist je slovenskog portala Literatura i kritičar portala Moderna vremena. Dobitnik je nagrade CEI Fellowship Award za 2014.

Mirko Božić

Kristalno zvono

  • Fraktura 08/2017.
  • 211 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532668889
  • Cijena 139.00 kn

Majčina kuharica, zapisana u tipičnom socijalističkom rokovniku, prepuna recepata za sva obična, svakodnevna jela, poslužila je Mirku Božiću kao okidač da ispiše niz pripovijedaka o rodnome Mostaru, o obitelji, odrastanju, o sebi. Poput kolača, brižno pripravljanog, posluženog s ljubavlju 'Kristalno zvono' postaje lijepi i trajni spomen koji umjetnik može sagraditi majci te darovati gradu djetinjstva.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –