Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.02.2016.

Tribina o književnosti i društvenom sjećanju
Održava se
23.02.2016. u 19h

Foto: Petra Dinjaški

Paul Connerton, teoretičar društvenog sjećanja, u knjizi "Kako se društva sjećaju" često se poziva na Prousta i "U potrazi za izgubljenim vremenom". U socijalističkoj Jugoslaviji čitala se i pisala partizanska poezija i proza, pioniri i omladinci su recitirali pjesme posvećene narodnim herojima i NOB-i – a neki ih se i danas sjećaju. A što se događa nakon devedesetih? U Engleskoj je razvijen književni turizam, u Ogulinu se sjećanjem na Ivanu Brlić Mažuranić i njezina djela stvara krajolik bajki.

Na prvoj ovogodišnjoj tribini Krnja književnost u zagrebačkoj Booksi razgovarat će se o odnosu književnosti i društvenog sjećanja i ponudit će se odgovori na pitanja kao što su: kako se književnost koristi za društveno sjećanje, kako prenosi društveno sjećanje i kako društveno sjećanje ulazi u književnost? Što uopće jest društveno sjećanje i kako kroz ovu prizmu pristupiti književnosti?

Razgovor će voditi Tomislav Augustinčić a sugovornica će mu biti Nevena Škrbić Alempijević, etnologinja i kulturna antropologinja s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Tribina Krnja književnost predstavlja književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta, odnosno, povezujući antropologiju, sociologiju i književnost tribina nudi moguća redefiniranja književnih žanrova u popularnoj kulturi. Tribinu osimšljavaju i vode Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –