Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 19.04.2017.

U Puli 24. travnja počinje deseti Monte Librić - najveći festival dječje knjige u Hrvatskoj
Održava se
24.-30.04.2017.

Monte Librić 2017.

Ovogodišnji jubilarni, 10. po redu Festival dječje knjige Monte Librić, održat će se u Zajednici Talijana – Circolu u Puli od 24. do 30. travnja 2017.

Tema ovogodišnjeg Monte Librića je Lutka i ja 2+2. Lutka kao literarni lik i česti protagonist priča i bajki, lutkarstvo i lutkarske predstave kao medij koji je blizak djeci bit će u središtu pozornosti.

Lutke će „preplaviti“ Circolo, a u najavi festivala i cijelu Pulu. Pojavljivat će se kao veseli domaćini Librića, kao zaneseni čitatelji okruženi knjigama, kao nestašni voditelji programa, protagonisti kazališnih predstava... U programe Librića unijet će duh kazališta, magiju lutkarstva.


Mali knjižni sajam na Monte Libriću okupit će ove godine 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije. Ovogodišnji partner – nakladnik Librića je Školska knjiga koja dolazi, ne samo s knjigama i autorima, već svojim zanimljivim radionicama za djecu, učitelje, odgajatelje i knjižničare.


Pogledajte što je sve na programu 10. Monte Librića.

Tema ovogodišnjeg Monte Librića je Lutka i ja 2+2. Lutka kao literarni lik i česti protagonist priča i bajki, lutkarstvo i lutkarske predstave kao medij koji je blizak djeci bit će u središtu pozornosti.

Prenosimo razmišljanje direktorice festivala Slavice Ćurković:


Monte Libriću ovo je deseto izdanje. Prvi put predstavio se 2008. godine i s vremenom postao najveći festival dječje knjige u Hrvatskoj, njegovu vrijednost u istoj mjeri prepoznaje i struka i brojna publika. Na isti djetinji način vesele mu se i djeca i roditelji, izdavači, autori i knjižničari. Tako smo i mi tijekom ovih deset godina stvarali Librić: u igri, s veseljem, spontano. Znatiželjni i poneseni, učili smo od svake teme koju smo obrađivali s fascinacijom novootkrivenog koju uglavnom imaju samo djeca.

S pogledom unazad, u desetgodina puno se toga promijenilo. Librić se razvijao od malog festivala unutar velikog Sajma do autentičnog i jedinstvenog festivala za djecu kojeg označava multimedijalni pristup i dvojezičnost, osebujni prostor Circola i partnerstvo sa Zajednicom Talijana u Puli koja nam svake godine dovodi ponajbolje talijanske autore za djecu. Na Libriću se usporedo govori hrvatski i talijanski, prirodno se isprepliću hrvatska i talijanska kultura. Po tome je jedinstven i izvan granica naše zemlje.

Nakon deset godina, na sreću, u nama još uvijek ima dječje znatiželje i zaigranosti, želje da u mladim čitateljima probudimo onu iskru koja će ih zauvijek vezati uz knjigu. Kanimo da tako i ostane.Librić je danasutočište za sve koji vole knjige, priče i nove, izmaštane svjetove.Zato je ova obljetnica za nas velika.

Inspiraciju za deseti, jubilarni Festival pronašli smo u neizostavnomsuputniku svakog odrastanja – lutki.Tako će Librić 2017. s temom pod nazivom Lutka i ja, 2+2, u cijelosti biti luckast i lutkast, pun živih, nestašnih, a ponekad i neposlušnih lutaka.

U dječjem svijetu lutke imaju veliku važnost, zato im pisci dječjih knjiga nerijetko posvećuju glavnu ulogu. Kada su malene onda su ginjolke i zijevalice, ponekad marionete, plošne ili štapne, kada su velike glumci ih vode ispred sebe, oživljavaju ih svojim bravuroznim pokretima i udišu im život. Lutka može biti bilo što: čovjek, životinja, predmet ili, jednostavno, biće iz mašte.Oživljene rukom i glasom majstora one postaju stvarnije od stvarnih bića oko nas.

A ove godine dolaze nam pravi majstori na Librić - čuveni lutkari, glumci i scenografi s Umjetničke akademije u Osijeku. Donose nam lutke – junake svevremenih bajki i priča, lutkarske predstave i igrokaze. Na samom Libriću, sa svojim će lutkama dočekivati publiku, voditi programe, pričati priče najmlađim Librićima, otkriti nam tajnu kako oživjeti lutku i, što je najvažnije, omiljene lutke iz naših najdražih knjiga učiniti živima i stvarnima.

Hoćemo li svi mi na Libriću na kraju postati marionete našim lutkama - to ne znamo, ali priželjkujemo da djeca nakon ovog Librića na drugačiji, aktivniji način prihvaćaju knjige u kojima glavnu riječ vode lutke. A to je i cilj ovogodišnjeg Monte Librića. S našim programima, vjerujemo, na dobrom smo putu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –