Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.05.2017.

U Splitu je svečano otvoren Mediteranski festival knjige - MFK 2017.
Održava se
03.-07.05.2017.

Mediteranski festival knjige - MFK 2017.

U Splitu je u srijedu 3. svibnja svečano otvoren Mediteranski festival knjige (MFK) koji, po prvi put u Dalmaciji, na jednom mjestu okuplja izdavače knjiga, autore i – sve ljubitelje pisane riječi.

Publici su se kratko obratili predstavnici organizatora i grada Splita a onda je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek proglasila MFK 2017. otvorenim.


Tijekom pet dana trajanja, posjetitelji mogu uživati u susretima s autorima, promocijama knjiga te sudjelovati u raznim radionicama, ali i kupiti knjige po promotivnim cijenama.

– Počeo Mediteranski festival knjige u Splitu! –

Mediteranski festival knjige (MFK) kombinacija je festivala knjige te smotre nakladničke produkcije, a održat će se u velikoj dvorani Gripe u Splitu od 3. do 7. svibnja u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Grada Splita.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a tijekom pet dana trajanja Festivala, posjetitelji će imati prilike uživati u susretima s autorima, promocijama knjiga te sudjelovati u raznim radionicama, ali i kupiti knjige po promotivnim cijenama. Izbora neće manjkati s obzirom da će na Festivalu sudjelovati više od 60 nakladnika iz Hrvatske te će biti predstavljeno preko 10.000 novih naslova.


Program prvog MFK odvija se u okviru programskih linija Bellatristika - za beletristiku, Mudri libri – za publicistiku, Mediteranski brevijar - za panel diskusije na temu Mediterana, Kolibrić - za dječji program, Mare Nostrum - za inozemni program te Med i teran - za poeziju. Taj se dio programa odvija u dvorani Gripe te svečanoj sali, za ovu priliku prozvanu - bookvarij.

OffGripe program odvija se u večernjim terminima, na trećoj pozornici u neposrednom susjedstvu – kafiću Cukarin Gripe.


Slobodan Šnajder ("Doba mjedi"), Davorin Rudolf ("Stvaranje hrvatske države 1991."), Andrej Nikolaidis ("Mađarska rečenica"), Gary Snyder ("Prašina u vjetru"), Bože Ujević ("Moj Split")... samo su neki od autora čija će se djela predstaviti, a In Memoriam Predrag Matvejević, Europa i drugi: izbjeglice, emigranti, stranci te Nakladništvo u Hrvatskoj samo neki od panela koji će biti dio programa.

Dječji program također je šarolik kako u sadržaju tako i u dobnim skupinama za koje je namijenjen. U Kolibrić programu su tako, između ostalog i - Gaturrova radionica crtanja stripa, igrokaz Nikoline Jurišić 'Kikica i Donko' koji se održava u suradnji s učenicima 4. razreda o.š. Lučac, predstavljanja dječjih knjiga te znanstvene radionice poput Izuma koji su promijenili svijet ili pak 77 kuhinjskih pokusa.


Knjige koje će se predstaviti u programu izdane se u razdoblju od studenog 2016. tj. od Interlibera do danas, uz rijetke i zaslužene iznimke, a zajedničko im je to što se ili tematski bave Mediteranom ili su im autori podrijetlom Mediteranci.

Očekuje se da će Mediteranski festival knjige značiti jako puno ne samo za Split i Dalmaciju već za cijelu Hrvatsku ali i regiju u smislu predstavljanja i dostupnosti knjiga.


Više o projektu te programu možete pronaći na www.mfk.hr

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –