Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.05.2013.

U Zagrebu gostuje predsjednik Međunarodnog PEN-a John Ralston Saul
Održava se
10.05.2013.

U Zagrebu će 10. i 11. svibnja 2013. boraviti predsjednik Međunarodnog PEN-a kanadski književnik i teoretičar John Ralston Saul.

John Ralston Saul sudjelovat će na skupu o angažiranoj književnosti ''Subverzivna književnost: Angažiranost danas'' u suradnji Subversive festivala te flamanskoga i hrvatskoga PEN-a.

John Ralston Saul, esejist, romanopisac i dugogodišnji pobornik slobode izražavanja. Njegova djela prevedena su na 23 jezika u trideset zemalja, poučavaju se na mnogim sveučilištima i ključna su za raspravu o suvremenom društvu u mnogim državama. Među njima su filozofska trilogija "Voltaire’s Bastards and the Dictatorship of Reason in the West" (Voltaireova kopilad: diktatura razuma na Zapadu), "The Doubter’s Companion" (Priručnik za sumnjala) i "The Unconscious Civilization (Nesvjesna civilizacija) te zaključak te trilogije "On Equilibrium" (O ravnoteži).

U knjizi "The Collapse of Globalism" (Propast globalizma), koja će se ove jeseni pojaviti u Španjolskoj, predvidio je današnju ekonomsku krizu. Ujesen 2012. objavio je svoj prvi roman "Dark Diversions: A Traveller’s Tale" (Mračna skretanja: priča jednog putnika), pikarski roman o životima suvremenih novobogataša.

Primio je brojne nagrade, između ostalih i južnokorejsku nagradu za književnost Manhae, nagradu Pablo Neruda, nagradu kanadskoga guvernera za beletristiku, inauguralnu nagradu za književnost Gutenberg Galaxy i talijansku međunarodnu nagradu Premio letterario. Dobitnik je viteškog reda Order of Canada te je Chevalier francuskoga Ordre des Arts et des Lettres i nositelj sedamnaest počasnih titula.


Međunarodni PEN, osnovan 1921. godine kako bi međunarodnom suradnjom pisaca doprinio miru a prije svega branio slobodu izražavanja, izrastao je u snažnu organizaciju sa gotovo dvije stotine centara u svim dijelovima svijeta. Dosadašnji su predsjednici bili pored ostalih H.G. Wells, Mauriuce Maeterlinck, Benedetto Croce, Alberto Moravia, Arthur Miller, Heinrich Boell te Mario Vargas Llosa.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –