Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.09.2015.

Festival svjetske književnosti, dan 7. - srijeda
Održava se
09.09.2015. u 12h

Atentat, Loïc Dauvillier i Glen Chapron

Sloboština Barbie Kolanović Maša
Brdo Prtenjača Ivica

FSK srijeda započinje književnom matinejom za srednjoškolce i Mašom Kolanović, predstavit će se Ivica Prtenjača u razgovoru s Dragom Glamuzinom a 'razotkriti' John Ralston Saul, Giga Gračan i Matija Janeš. S Clemensom Meyerom družit će se Edo Popović i Damir Karakaš a strip tribina je rezervirana za francuskog ilustratora i autora stripova Glena Chaprona.

Program:

12.00 Kino Europa, Velika dvorana

U književna matineji za srednjoškolce predstavit će se Maša Kolanović (1979), autorica zapaženog romana Sloboštine Barbie (V.B.Z., 2008). Razgovor će moderirati učenici IV. gimnazije.

Knjiga o Barbie generaciji, koja još pamti Jugoslaviju i socijalizam, ali je stvarno odrastala i formirala svoje stavove i interese u devedesetima. To je i zadnja generacija koja se sasvim ozbiljno igrala lutkama. Kasnije su prevladale igračke na struju, raspala se obitelj kao temeljna ćelija društva i dječje igre, lutke su postale neuvjerljive kao što su, nekoliko desetljeća ranije, neuvjerljive postale bajke.
 

17.00 Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

U programu Pisac i njegov čitatelj sudjeluju Ivica Prtenjača i urednik Drago Glamuzina, a razgovor moderira Roman Simić Bodrožić.

 

Mračni otkloni Ralston Saul John
U kamenu Meyer Clemens
Noć, svjetla Meyer Clemens
Atentat Khadra Yasmina

Razotkrivanje: John Ralston Saul, Giga Gračan i Matija Janeš

19.00 Kino Europa, dvorana Müller

Tribina Razotkrivanje predstavlja poznatog kanadskog teoretičara, esejistu i romanopisaca Johna Ralstona Saula, predsjednika međunarodnog PEN-a. Povodom hrvatskog prijevoda Saulova romana Mračni otkloni (Edicije Božičević, 2015) Salu će se pridružiti prevoditeljica Giga Gračan i urednik Matija Janeš.

John Ralston Saul svjetsku je slavu stekao svojom filozofskom trilogijom: "Voltaire’s Bastards: The Dictatorship of Reason in the West" (Voltaireova kopilad: diktatura razuma na Zapadu) , "The Doubter’s Companion: A Dictionary of Aggressive Common Sense" (Priručnik za sumnjičavca: diktatura agresivnog zdravog razuma) i "The Unconscious Civilization" (Nesvjesna civilizacija). "Mračni otkloni" njegov su povratak romanesknoj formi nakon više od petnaest godina bavljenja esejistikom. Za svoj rad primio je brojne nagrade u Kanadi i inozemstvu.

Tribinu moderira Nadežda Čačinovič.

Uoči tribine Razotkrivanje održat će se scensko čitanje Lucije Dujmović i Roberta Španića u režiji Tamare Damjanović.
 

20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Lulu, oslobođena (Francuska, 2013.)

Priča o gotovo poraženoj ženi koja je smogla snage za veliku avanturu kao što je ponovno osvajanje vlastite slobode. U režiji Roberta Redforda, film Lulu, oslobođena osvojio je četiri Oscara i još mnoge druge nagrade.
 

21.00 Kino Europa, dvorana Müller

U razgovoru sudjeluju njemački pisac Clemens Meyer, Edo Popović i Damir Karakaš a moderira Sven Popović. Clemens Meyer domaćoj je publici poznat po zbirci priča Noć, svjetla a nedavno mu je u hrvatskom prijevodu objavljen roman U kamenu, u nakladi OceanMore.
 

22.30 Kino Europa, dvorana Müller

Vladimir Šagadin ugostit će francuskog ilustratora i autora stripova Glena Chaprona (1982.) koji kao crtač potpisuje strip Atentat (2012.), dojmljivu adaptaciju romana Yasmine Khadre koji je u Francuskoj prodan u više od 600 000 primjeraka i preveden u više od dvadeset zemalja. Potresno djelo u kojem se intimna drama miješa s političkom tragedijom nerazmrsivog izraelsko-palestinskog konflikta na hrvatskom je 2015. objavila Fibra.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –