Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Ralston Saul

Mračni otkloni : Pripovijest jednog putnika

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Giga Gračan
  • 09/2015.
  • 254 str., meki uvez
  • ISBN ISBN 9789537953416
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Mračni otkloni" (Dark diversions) roman je koji od prve stranice intrigira svojom neobičnom formom. Epizodni karakter djela, izmjena ambijenata i likova, radnja koju na okupu drži tek sveprisutni glas pripovjedača-protagonista, nestašluk, crni humor i ironija, sve te sastavnice upućuju na novovjeke početke romaneskne vrste koji su se u obliku pikarskog romana odigrali u Španjolskoj. Pa ako se izvorni pikaro skitao nekoć poznatim svijetom i s ironijom komentirao društvenu dekadenciju i anomalije najmoćnijeg carstva onodobne Europe, Saulov će pikarski pripovjedač primijeniti isti postupak na društvo današnjeg najrazvijenijeg dijela zemaljske kugle, onoga zapadnoga, no ne ograničavajući se samo na nj. Anomalije koje pronalazi, a kadšto i sam stvara, otkloni su u radnji, neočekivane promjene smjera koje nisu izostale gotovo ni u jednom poglavlju romana.

Saulovo naoko hemingvejski jednostavno pismo čitatelja postupno odvlači u dubine intrigantnog labirinta, negdje između fikcije i stvarnosti.

**

Saul posjeduje oko, suzdržanost, ubojitu sposobnost izražavanja jednog Trumana Capotea. - Le Figaro Littéraire

Saul piše kao da su mišljenje, postavljanje pitanjâ i razmatranje najvažnije stvari koje mi kao ljudska bića možemo raditi. I jesu, a on to pokazuje na svakoj stranici. - The Gazette, Montreal

Poput Orwella, Koestlera, Marshalla McLuhana, Prima Levia i Tima Flannerya, Saul nam nepoštedno kazuje koliko silno pogrešno shvaćamo stvari... - Sydney Morning Herald
         
***

John Ralston Saul, rođen 1947. u Ottawi, kanadski je esejist i romanopisac, borac za slobodu izričaja, a od 2009. predsjednik međunarodnoga P.E.N.-a. Na književnoj sceni pojavljuje se nizom zapaženih romana, nakon kojih se posvećuje publicistici. Svjetsku slavu stekao je svojom filozofskom trilogijom: "Voltaire’s Bastards: The Dictatorship of Reason in the West" (Voltaireova kopilad: diktatura razuma na Zapadu) , "The Doubter’s Companion: A Dictionary of Aggressive Common Sense" (Priručnik za sumnjičavca: diktatura agresivnog zdravog razuma) i "The Unconscious Civilization" (Nesvjesna civilizacija).

"Mračni otkloni" autorov su povratak romanesknoj formi nakon više od petnaest godina bavljenja esejistikom. Za svoj rad primio je brojne nagrade u Kanadi i inozemstvu.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –