Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Chaim Potok

Dar Ashera Leva

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Željka Mihljević
  • 03/2023.
  • 415 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533620367
  • Cijena: 18.58 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Neka ono najbolje iz prošlosti bude ono najgore u budućnosti. Neka sve uvijek bude bez ravnoteže. Bez granica. Bez ponavljanja. Suprotno Rebeovim željama. Rebe traži čvrste granice, savršenu ravnotežu, vječito ponavljanje. Asher Lev, uhvaćen između ovog dvoga. Poput papira između preše i karborunduma. Zdrobite ga i teksturirajte. Nanesite boje na teksturu i napravite remek-djelo. Ali Asher Lev nije list papira.

"Dar Ashera Leva" iz 1990. godine nastavak je izuzetno uspješnog i kritički cijenjenog romana "Zovem se Asher Lev", priče o nadarenom dječaku koji odrasta u zatvorenoj hasidskoj zajednici u New Yorku i pokušava pokazati svoj slikarski talent, pri čemu dolazi u sukob s ocem i ostalim članovima zajednice. Drugi dio priče prati Ashera Leva već kao odrasla muškarca koji s obitelji živi u Francuskoj. Kad mu umre omiljeni ujak Yitzchok, Asher je prisiljen vratiti se u rodni Brooklyn, gdje saznaje da je ujak godinama potajno skupljao umjetnine. Ponovno se otvaraju stari sukobi zbog kojih je napustio državu i zajednicu te se ponovno postavlja ključno pitanje ovog romana: smiju li religiozni Židovi posjedovati i cijeniti svjetovna umjetnička djela? 

"Dar Ashera Leva" potvrdio je status Chaima Potoka kao jednog od najutjecajnijih židovskih pisaca u SAD-u u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Njegovi su romani redovito postajali bestselleri New York Timesa, a dobar dio njih doživio je i ekranizacije. Danas pomalo zaboravljen od publike, ovaj roman, kritički čak cjenjeniji od svog prethodnika, smatra se jednim od najboljih djela koje opisuju sukob ortodoksnog židovstva s modernim tendencijama suvremenih Židova.

Istinsko remek-djelo.
Newsday

Može se mjeriti s najboljim djelima Chaima Potoka. Strastveno napisana knjiga o strasti. Vjerojatno nećete pročitati ništa bolje ove godine.
The Detroit News

Chaim Potok (1929. – 2002.) bio je američki književnik i rabin. Rođen je u Bronxu u obitelji poljskih imigranata. Odgojen je u ortodoksnom židovskom duhu i nakon završenog teološkog fakulteta, zaređen je za rabina konzervativne tradicije. Negdje u to vrijeme studira književnost i filozofiju te počinje pisati kratke priče. Od 1955. do 1957. kao kapelan vojske SAD-a služio je u Južnoj Koreji.

U književnom svijetu Potok se proslavio već 1967. svojim romanom "The Chosen", s kojim je osvojio važne književne nagrade i koji je 39 tjedana boravio na ljestvici uspješnica New York Timesa. Po romanu je snimljen i nagrađivan film. Zatim je uslijedio nastavak tog romana "The Promise", u kojem obrađuje omiljenu mu temu o hasidskom i ortodoksnom židovstvu u susretu sa sekularnim svijetom. U to vrijeme počinje se baviti i uredničkim poslom. Također prevodi hebrejsku Bibliju na engleski. Uz druge romane napisao je i više publicističkih knjiga o židovstvu. Pisao je i drame te romane za djecu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –